Ai câine periculos și-l plimbi fără botniță? Riști o amendă de 3.000 lei

          Românii care-și plimbă câinii periculoși în public fără a le pune botniță și zgardă cu lesă sau ham riscă să fie amendați de polițiști cu sume de până la 3.000 de lei, conform legislației în vigoare, scrie avocatnet.ro. Regula este valabilă și pentru orice câine agresiv, indiferent de rasă.

Câinilor periculoși trebuie să li se pună botniță și zgardă cu lesă sau ham atunci când sunt scoși în public, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2002. În caz contrar, proprietarii riscă amendarea. Câinii periculoși sunt grupați, în funcție de rasă, în două categorii. Mai precis, avem categoria I, la care intră câinii de luptă și câinii de atac de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, și categoria II, la care intră câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Proprietarii câinilor periculoși din categoria I îi pot plimba numai în holurile imobilelor în care sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea. Însă asta numai dacă acei câini poartă botniță și sunt ținuți în zgardă cu lesă sau în ham. Referitor la câinii periculoși din categoria II și la orice alt câine agresiv, indiferent de rasă, aceștia pot fi plimbați în locurile publice, mijloacele de transport în comun și holurile imobilelor în care sunt ținuți. De asemenea, pot fi plimbați numai dacă proprietarul le pune botniță și zgardă cu lesă.

Practic, un câine agresiv este considerat orice câine care atacă sau mușcă fără a fi provocat sau care a fost antrenat pentru lupte. Românii care-și plimbă câinii periculoși, deci chiar și cei agresivi, fără botniță și lesă riscă o amendă între 1.500 și 3.000 de lei. OUG nr. 55/2002 prevede că amenzile sunt aplicate de polițiști. Recent, un caz intens mediatizat din București a fost al unui câine agresiv care era plimbat pe stradă fără botniță și care a atacat, fără să fie provocat, un alt câine.

Știri despre: , ,