Amenzi de 20.000 de lei, pentru firmele care nu iau măsuri, în această lună, contra ambroziei

Companiile care au terenuri pe care crește ambrozie primesc în aceste zile somații de la autorități pentru a lua măsuri de combatere a acestei buruieni ce provoacă alergii la oameni, conform legislației în vigoare. Astfel, dacă nu vor eradica ambrozia de pe propriile terenuri, firmele vor risca, în urma controalelor, amenzi de până la 20.000 de lei, însă sancționați vor fi și proprietarii persoane fizice.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și normele pentru aplicarea acesteia obligă firmele și persoanele fizice care au terenuri să ia anual măsuri pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei, menționează avocatnet.ro. Concret, proprietarii de terenuri persoane juridice sunt obligați să ia măsuri pentru distrugerea buruienii până la data de 30 iunie. Adică să facă lucrări de întreținere precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Pentru a vedea ce firme au măsuri de luat contra ambroziei, autoritățile locale au inventariat terenurile infestate cu această buruiană în cursul lunii mai 2019. Apoi, până astăzi, firmele și românii care au terenuri infestate primesc somații de la autoritățile locale.

Ca să verifice dacă au luat măsuri pentru combaterea ambroziei până pe 30 iunie, autoritățile vor desfășura două valuri de controale. Primul val, care va fi în perioada 1 – 15 iulie, va putea aduce numai avertismente pentru cei care n-au luat măsuri, însă al doilea val, care va fi în perioada 16 – 31 iulie, va aduce direct amenzi. Pe deasupra, acolo unde sunt semnalate focare de infestare cu ambrozie, autoritățile vor putea face controale suplimentare.

Conform legislației combaterii ambroziei, firmele care nu iau anual măsuri pentru eradicarea acestei buruieni riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, în timp ce românii riscă amenzi între 750 și 5.000 de lei. Ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (perioada iulie – septembrie a anului).

Știri despre: ,