Ample controale efectuate de polițiștii vrânceni, pentru protejarea fondului silvic

Sursa foto: Arhivă

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni au fost constatate 5 infracţiuni, au fost aplicate 211  sancţiuni în cuantum de 83.005 de lei şi au fost confiscați peste 140  de mc de material lemnos, în valoare de peste 31.000 lei.

Sursa foto: ziare.com

Polițiștii vrânceni de la Serviciul de Ordine Publică, Biroul Combaterea Delictelor Silvice, alături de colegii lor din municipiile Focşani şi Adjud, și orașelor Panciu, Odobești și Mărășești, și de cei de la Secţiile de Poliţie Rurale şi a Posturilor de Poliţie comunale arondate, împreună cu specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focşani, Direcţiei Silvice Vrancea, ocoalelor silvice de regim şi Bazei Experimentale Vidra, au desfăşurat, în perioada 11 – 20 iunie, mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale rezultate din punerea în valoare, exploatarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

Astfel, în urma a peste 350 de controale desfășurate pe drumurile publice, la depozitele de materiale lemnoase și în fonduri forestiere, au fost constatate 5 infracţiuni, din care 2 prevăzute de Legea 46/2008  şi aplicate 211 sancţiuni contravenţionale, din care 56 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 83.005 lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 140  m.c. material lemnos, în valoare totală de peste  31.000 lei,  din care 105 m.c. cantitate confiscată fizic, ce a fost lăsată în custodia unor ocoale silvice.

Cu ocazia controalelor efectuate în perioada 19-21 iunie, de către polițiști din cadrul S.O.P.- Biroul de Combatere a Delictelor Silvice şi specialişti ai Gărzii Forestiere Focşani, la depozitul de materiale lemnoase aparținând unei societăți comerciale din comuna Coteşti şi în fondul forestier, în parchetul de exploatare al partizii de masă lemnoasă, aflată în curs de exploatare de către acest operator economic, s-a constatat faptul că agentul economic în cauză a expediat în perioada 12-19.06.2019, din incinta depozitului, cantitatea totală de 56,45  m.c. lemn rotund gorun, fără avize de însoţire, material lemnos ce a fost identificat într-un alt depozit, neautorizat, deţinut de o altă societate comercială de pe raza comunei Coteşti, la circa 3 km faţă de depozitul autorizat.  De asemenea, s-a constatat faptul că agentul economic nu a respectat prevederile legale privind modul de completare al avizelor de însoţire a materialelor lemnoase.

Față de operatorul economic în cauză a fost dispusă măsura sancționării contravenționale în baza prevederilor Legii nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, fiind totodată dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii materialelor lemnoase menționate.  Recent, polițiștii din Coteşti, au identificat doi localnici în vârstă de 24, respectiv 29 ani, care au tăiat fără drept și au sustras mai mulţi arbori din specia gorun, din fondul forestier proprietate de stat, aflat în paza Ocolului Silvic Dumitrești. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,,tăiere fără drept de arbori” și ,,furt de arbori”.