ANCOM pune la dispoziția utilizatorilor serviciilor de acces la internet platforma informatică Netograf (www.netograf.ro), care cuprinde o serie de aplicații (o aplicație web, aplicații destinate terminalelor fixe pentru Windows și MAC OS și aplicații destinate terminalelor mobile pentru Android și iOS) menite să ofere utilizatorilor posibilitatea de a măsura și evalua parametrii de calitate tehnici pentru serviciul de acces la internet. Prin intermediul platformei Netograf se realizează testarea calității serviciului de acces la internet prin măsurarea conexiunii existente între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test aflat într-un nod de tip internet interexchange, aflat în București, determinându-se astfel valorile parametrilor de calitate măsurați.
ANCOM a completat recent capabilităţile platformei Netograf cu noi aplicaţii pentru mobil și desktop. Testul prin intermediul aplicației web se poate efectua din orice browser internet: Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Opera, Edge, atât de pe echipamente fixe (desktop, laptop), cât și de pe echipamente mobile (telefoane mobile, tablete). Aplicațiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS și Google Play Store pentru terminale cu sistem de operare Android. De aici se pot descărca și instala pe terminalul mobil propriu pe baza contului aferent magazinului respectiv. Aplicațiile pentru terminale fixe pentru Windows și MAC OS se descarcă și se instalează pe terminalul fix accesând linkul disponibil pe prima pagină a aplicației web. Tot aici sunt linkuri și către magazinele aplicațiilor mobile.
,,Îi încurajăm pe utilizatori să folosească Netograf având în vedere că furnizorii nu au voie să taxeze, să deducă din traficul aferent planului tarifar, să limiteze sau blocheze traficul de date al utilizatorilor finali dinspre și înspre Netograf„, a spus Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM. Prin intermediul Netograf, utilizatorii serviciilor de acces la internet au la dispoziție informații relevante, detaliate și ușor accesibile privind calitatea serviciilor contractate, din punct de vedere al parametrilor tehnici, pe baza cărora pot lua decizii în cunoștință de cauză. La efectuarea unui test prin intermediul Netograf, în funcție de dispozitiv, sistem de operare și aplicație utilizată (aplicație web, aplicație dedicată terminalelor fixe sau aplicație pentru terminale mobile) sunt identificate, colectate și procesate mai multe date.
Utilizatorul nelogat poate accesa istoricul ultimelor 30 de teste realizate prin intermediul aplicaţiilor fixe şi mobile în formă tabelară, poate accesa fiecare test şi vizualiza detalii aferente acestuia. În schimb, utilizatorul logat are acces la mai multe facilităţi în ceea ce priveşte accesarea propriului istoric de măsurători în cadrul aplicaţiilor web, fixe şi mobile. Noua versiune Netograf dispune şi de secţiunea Hartă, disponibilă prin browser şi prin intermediul căreia testele efectuate de către utilizatori pentru internet fix şi mobil pot fi vizualizate separat pe harta României sub formă grafică, în reprezentare automată sau heatmap.
Prin Netograf au fost efectuate, în primul semestru al anului 2018, peste 177.000 de teste validate, cu 30% mai multe decât în ultimele şase luni ale anului anterior. Vitezele medii de transfer de date la internet fix au fost generate pe baza unui număr de 142.453 de teste efectuate pentru primii cinci furnizori de internet fix, iar vitezele medii de transfer de date la internet mobil au fost generate pe baza a 29.167 de teste validate pentru toţi furnizorii de internet mobil.