Atenţie la arderea vegetaţiei uscate! Autorii pot primi amenzi de până la 2.500 de lei

Pompierii vrânceni au intervenit luna trecută la stingerea a 56 incendii de vegetație uscată semnalate pe raza județului. De la începutul lunii martie,respectiv în perioada 01- 06 martie, forțele de intervenție au acționat la 33 de astfel de incendii, în urma cărora a ars vegetația pe aproximativ 155 de hectare. De la începutul lunii au fost aplicate două sancțiuni în cuantum de 2.500 lei fiecare.

Numai într-o singură zi, pompierii militari vrânceni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a nouă incendii de vegetația uscată. Acestea au afectat aproximativ 90 de hectare, iar la unul dintre ele, focul s-a propagat la anexele unei gospodării și la patru stupi de albine. Din fericire, salvatorii au reușit să reducă pagubele și să stingă incendiile în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime omenești. Evenimentele, au avut loc pe raza localităților: Adjud, Panciu, Bolotești, Cotești, Garoafa, Fitionești și Vârteșcoiu. Pe lângă incendiile la care au acționat serviciile de urgență profesioniste, în aceeași perioadă Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au intervenit pentru stingerea a peste 21 incendii de vegetație uscată care au produs pagubepe o suprafață de 28 de hectare.

În urma creșterii semnificative a numărului de incendii pe raza județului Vrancea, Serviciul Inspecția de Prevenire a transmis o adresă către primăriile unde au fost înregistrate incendii cauzate de utilizarea focului deschis pentru arderea resturilor vegetale din curți, grădini, de pe terenurile din vecinătatea imobilelor de locuit și de pe terenurile agricole, cu scopul intensificării  acțiunilor care vizează diseminarea regulilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis în gospodăriile populației pentru arderea resturilor vegetale.

Având în vedere că, arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Pompierii atrag asupra faptului că,”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. De la începutul lunii au fost aplicate două sancțiuni în cuantum de 2.500 lei fiecare.

Știri despre: ,