Ce schimbări face ministerul de Finanțe în Programul de stimulare pentru achiziția de mașini noi

Sursa foto:autohut.ro
Sursa foto:autohut.ro

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care modifică Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, conform oficialilor, noile prevederi sunt facilități în plus prin calibrarea la programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, scrie legestart.ro. Conform notei de fundamentare, pentru anul 2018, din plafonul de garanții aprobate în valoare de 10 milioane lei, au fost emise până la data de 31 decembrie 2018 un număr de 18 garanții, cu o valoare de garantare de 0,34 milioane lei, pentru o valoare a finanțărilor de 0,68 milioane lei. Plafonul programului va fi acum de 10 milioane de lei, iar menținerea lui în portofoliul de programe guvernamentale active cu garanția statului va permite implementarea noilor facilități, susțin reprezentanții ministerului. Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, s-au stabilit următoarele:

1.Posibilitatea achiziționării de către beneficiarul programului a unui autovehicul nou, pe lângă cel clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere internă) și a următoarelor tipuri de autovehicule, după cum urmează:

– autovehicul hibrid, având un preț de achiziție de maximum 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 25% din prețul de achiziție al autoturismului;

– autovehicul electric hibrid (plug-in), având un preț de achiziție de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție al autoturismului;

– autovehicul pur electric, având un preț de achiziție de maximum 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minimum 30% din prețul de achiziție al autoturismului.

2.Reglementarea posibilității ca beneficiarul Programului să poată achiziționa un autoturism nou, chiar dacă acesta a mai deținut anterior în proprietate un astfel de autoturism.

3.Acceptarea primei de casare, a ecobonusurilor şi ecotichetelor acordate în cadrul Programelor RABLA CLASIC și RABLA PLUS pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu prevăzut în legislația aferentă Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.