Cum pot folosi românii banii obținuți pentru înlocuirea televizoarelor vechi

Sursa foto: buzaumedia.ro

Începând din acest an, cei interesați pot, prin intermediul programului Rabla pentru electrocasnice, cere bani de la stat pentru a-și cumpăra inclusiv televizoare, mașini de spălat vase sau aparate de aer condiționat portabile. Ediția din acest an a programului a fost lansată recent, fondurile alocate acestuia epuizându-se în prima zi. În acest context, iată, potrivit avocatnet.ro, cum se pot folosi banii deja obținuți pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi.

Sursa foto: buzaumedia.ro

Începând cu ediția din acest an a programului Rabla pentru electrocasnice este posibilă, ca o noutate, solicitarea de bani de la stat pentru înlocuirea televizoarelor, mașinilor de spălat vase sau aparatelor de aer condiționat portabile. După cum stabilește Ghidul de finanţare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, solicitantul unui voucher trebuie să respecte câteva reguli la folosirea voucherelor obținute. Noul ghid de finanțare este cuprins în Ordinul Ministerului Mediului nr. 500/2019, document ce a fost publicat de puțină vreme în Monitorul Oficial.

Ediția din acest an a fost lansată recent, iar fondurile alocate au fost epuizate în mai puțin de o zi. Astfel, cei ce au obținut voucherele până la terminarea fondurilor le pot folosi, dar nu mai pot solicita altele. Autoritățile ar putea suplimenta fondurile destinate programului Rabla pentru electrocasnice, dar deocamdată nu avem informații în acest sens. Așadar, cei care s-au înscris în program, prin intermediul aplicației informatice a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) și au primit codul unic de accesare a înscrierii vor trebui, pentru a putea să-și înlocuiască efectiv electrocasnicele vechi, să se adresese magazinului de unde intenționează să cumpere aparatele noi.

Mai exact, ca ultim pas pentru a-și putea schimba electrocasnicele, cei ce au obținut deja voucherele vor trebui să se prezinte în magazin și să-i transmită reprezentantului acestuia codul unic de accesare a înscrierii, primit în urma înscrierii pe site-ul AFM. Totodată, aceștia nu pot folosi mai mult de un voucher pentru cumpărarea unor produse din aceeași categorie de electrocasnice. Spre exemplu, o persoană poate utiliza un voucher pentru achiziția unui televizor nou și un voucher pentru înlocuirea frigiderului, dar nu poate folosi două vouchere pentru cumpărarea unui singur aparat electrocasnic.

Pentru a obține codul unic de accesare a înscrierii în ediția din acest an a programului, cei interesați au trebuit să se înscrie în program, prin intermediul aplicații informatice a AFM. Concret, cei interesați au trebuit să introducă în aplicația informatică datele de identificare (nume, prenume, adresa de domiciliu, cod numeric personal), adresa de e-mail și număr de telefon mobil valide (daca exista), declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată la bugetul de stat și bugetul local, acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate, tipul de electrocasnic care se achiziționează şi eficienţa energetică a acestuia, precum și declarația pe proprie răspundere prin care se obligă să predea un electrocasnic uzat echivalent în momentul achiziționării.

După introducerea tuturor datelor menționate mai sus, solicitanții au primit un mesaj de confirmare, un număr unic al înscrierii și un cod unic de accesare a înscrierii. Din acest an, românii pot cere bani de la stat pentru televizoare, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare și aparate de aer condiționat fixe sau portabile. Românii interesați să-și înlocuiască electrocasnicele vechi au primit, prin intermediul programului Rabla pentru electrocasnice, vouchere cu următoarele valori:

  • 200 de lei pentru a cumpăra mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++ și  televizoare cu eficienţa energetică A și A+;
  • 300 de lei pentru cumpărarea de mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A++ și frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
  • 400 de lei pentru cumpărarea de mașini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficienţa energetică la răcire A+++/ A++,  frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++ și televizoare cu eficienţa energetică A++ și A+++.

Pentru a putea cere bani de la stat pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi, cei interesați trebuie să aibă domiciliul în țară, vârsta de cel puțin 18 ani, să aibă un buletin sau carte de identitate valabilă la momentul solicitării, să nu aibă datorii la bugetul de stat și la bugetul local și să își dea acordul cu privire la prelucrarea datelor personale de către Administrația Fondului pentru Mediu.