Cum se vor desfășura orele de clasă în condiții de pandemie. Anisie: Profesorii pot fi ajutaţi la lecții online de bibliotecari

Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit la Jurnalul de Seară de la Digi24 despre felul în care se va desfășura o oră de clasă din 14 septembrie când va începe noul an școlar în condiții de restricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Anisie a spus că în fiecare clasă va fi instalat un laptop sau o cameră pe care o vor folosi profesorii, elevii sau personalul unității de învățământ – bibliotecari, informaticieni sau laboranți.

Cosmin Prelipceanu: Care e regula, dacă există, și mai ales care este recomandarea – în fiecare clasă un laptop care rămâne pe masă, se schimbă profesorii, sau profesorii pleacă cu laptopul în brațe și se mută la o altă clasă?

Monica Anisie: În niciun caz, este un laptop al clasei sau o cameră, depinde de fiecare unitate de învățământ. Acolo va rămâne instalat. El este pregătit la începutul orelor și doar vine profesorul în sala de curs, aceasta este recomandarea pe care noi am dat-o.

Trebuie să vă spun că în toată această perioadă și cât am răspuns personal la linia Telverde pe care o avem la Ministerul Educației dar și cât am discutat cu inspectori și directori, ma recomandat ca profesorul să fie, în această perioadă ajutat și de personalul unității de învățământ. Avem în unele unități de învățământ fie bibliotecar, fie profesorul documentarist, informaticieni, laboranți care, în această perioadă pot ajuta.

În majoritatea școlilor există și biblioteca școlară și postul de bibliotecar. Cum în această perioadă știm foarte bine că ordinul comun interzice copilului să mai intre în contact cu foarte multe persoane, ei merg direct în spațiul acesta al clasei, avem o grupă de elevi și o sală de clasă, nu vor mai putea să meargă la bibliotecă, deci în sensul acesta colegii noștri îi vor putea ajuta pe profesori

Cosmin Prelipceanu: Laptopul rămâne în clasă, copiii pot să îl ajute pe profesor pentru toate pregătirile, câți să butoneze laptopul?

Monica Anisie: Aici este o întrebare la care, sincer, nu știu cum să vă răspund. Ar trebui să nu fie decât o singură persoană. Atâta timp cât sunt profesori care se schimbă la fiecare oră, există posibilitatea să lucreze la laptopul respectiv mai mult de o persoană. Dar trebuie neapărat să fie dezinfectat după ce este folosit. Laptopul dar și mâinile. E bine să știe copiii că de fiecare dată când ating o altă suprafață decât suprafața băncii în care stau să se dezinfecteze. Și să țină cât mai departe distanța de colegi, de profesori… Știu că este dificil, mai ales la copii mici care își doresc o îmbrățișare, care vin către cadrele didactice.

Știri despre: , ,