Firmele vor putea cere bani pentru achiziția de spații de lucru sau de producție

Programul de microindustrializare va permite, în 2019, antreprenorilor să ceară bani pentru dezvoltarea afacerilor proprii ce țin, de exemplu, de fabricarea băuturilor, hainelor și mobilei, scrie avocatnet.ro. Printre altele, ajutorul nerambursabil va acoperi cheltuielile pentru achiziția de spații de lucru și de producție sau chiar consultanța pentru obținerea finanțării.

Proiectul procedurii pentru implementarea programului de microindustrializare în 2019 se află momentan în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial, iar apoi trebuie stabilită o perioadă concretă de înscriere a firmelor. Finanțarea nerambursabilă de până la 450.000 de lei acordată prin programul de microindustrializare va acoperi cheltuieli precum achiziționarea de spații de lucru și spații de producție, realizarea unui site pentru prezentarea online a activității beneficiarului și a produselor sau serviciilor promovate, precum și consultanța pentru întocmirea documentației de obținere a finanțării.

De asemenea, cheltuieli eligibile în program vor mai fi cele pentru achiziția de computere, de aparate de marcat cu jurnal electronic și de autoutilitare. În programul de microindustrializare, firmele vor putea obține o finanțare nerambursabilă de până la 450.000 de lei, care să acopere cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Astfel, antreprenorii vor trebui să acopere cel puțin 10% din cheltuielile eligibile. Companiile vor putea cere bani nerambursabili dacă activează în domenii precum industria alimentară, fabricarea băuturilor, fabricarea îmbrăcămintei sau fabricarea mobilei, printre altele.

Înscrierea în programul de microindustrializare se va face online pe pagina www.aippimm.ro. Perioada de înregistrare online se va comunica cu cel puțin cinci zile înainte de data începerii procesului propriu-zis de înscriere. La înscriere, fiecare proiect va primi un punctaj de la 1 la 100, în funcție de care se vor alege cele eligibile.