Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, ministrul interimar al Educației Naționale, Valer-Daniel Breaz, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu și directorul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare, Gheorghe Dinu, au semnat marți, contractele de finanțare pentru proiectele „Sistem informatic de management al şcolarităţii – SIMS” și „Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca școlară virtuală”. Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, a cărui valoare este de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile, vizează realizarea în mediul online a managementului scolarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național etc.), precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.
Platforma Națională de Educație (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naționale virtuale și a Platformei de resurse educaționale deschise RED. Cele două proiecte formează o platformă de resurse și de gestionare a sistemului de învățământ, de predare, învățare și evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma națională de internet wireless în 4.500 de școli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA). Implementarea celor două proiecte va permite:
- gestionarea în mediul online a notelor și absențelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora și posibilitatea de consultare online de către părinți etc. (SIMS)
- integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)
- platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului> profesori, elevi, părinți (SIMS)
- sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informațiilor colectate din sistemul de învățământ și alte surse externe (SIMS)
- platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecții personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)
- platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinți (PNE)
- platformă cu lecții digitalizate pentru creșterea atractivității predării (PNE).