Polițiștii din Focșani s-au întâlnit recent, cu peste 70 de preșcolari și școlari la Velo Park, loc în care copiii pot învăţa într-un mod activ, dar în perfectă siguranţă, cum să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport sau recreere. Pentru reducerea riscului de implicare în evenimente rutiere nedorite a copiilor, poliţiştii Biroului Rutier Focșani au reluat lecţiile interactive de educaţie rutieră la Velo Park, spaţiul multifuncţional din Cartierul Sud al municipiului Focșani, care simulează situaţii din traficul urban și unde cei mici pot învăţa pe unde au voie să circule cu bicicleta și ce reguli trebuie să respecte. Cei mici au fost învăţaţi să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.),
Totodată, poliţiştii le-au explicat semnificaţia indicatoarelor rutiere şi a culorilor semaforului. Copiii sunt așteptați cu bicicletele la întâlnirea cu poliţiştii pentru a învăţa pe unde pot să circule, ce reguli trebuie să respecte şi vor avea ocazia să demonstreze că ştiu să circule corect. Polițiștii rutieri vor continua activitățile interactive susținute în incinta Velo Park pentru prevenirea riscului de implicare în evenimente nedorite a copiilor. Astfel, în fiecare zi de marți și joi, între orele 9.00- 11.00, în cursul anului școlar, polițiștii rutieri îi vor aștepta pe cei mici să învețe ce reguli de circulație trebuie să respecte pe drumul către școală, locul de joacă sau către casă, inclusiv semnificația semnelor de circulație.
Prin astfel de activităţi, se doreşte conştientizarea necesităţii formării încă de la o vârstă fragedă a unui comportament rutier responsabil.Prin urmare, polițiștii rutieri vă reamintesc:
Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul pe partea stângă a drumului, în direcția lor de mers. Când și acostamentul lipsește, pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile, în direcția lor de mers.
Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.
Traversarea drumului public de către pietoni se face după ce aceștia s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei sau ceilalți participanți la trafic.
Se interzice pietonilor și persoanelor asimilate acestora:
Să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase și sonore.
Să traverseze partea carosabilă prin fața sau prin spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepția cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător.
Să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare.
Să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise.
Să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulației.
Să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea.
Să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate și semnalizate corespunzător.
Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, bicicletele trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente și să circule pe partea dreaptă a drumului, pe un singur rând.
Se interzice conducătorilor de biciclete:
Să învețe sa conducă biciclete pe drumurile intens circulate.
Să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale.
Să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor.
Să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
Să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă.
Persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament.
Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.
Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centuri de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament.
Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranță, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Să circule în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice, să traverseze pe trecerile destinate pietonilor în timp ce se află pe bicicletă și să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii și până în zorii zilei.