În sfârșit, anularea dobânzilor și penalităților poate fi cerută de contribuabilii interesați

Sursa foto: rediff.com
Sursa foto: rediff.com

La mai bine de o lună distanță de la momentul când a fost oficializat, mecanismul de anulare a unor accesorii fiscale din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 (cel de la al doilea capitol al ordonanței) poate fi în sfârșit pus în aplicare. Recent, Ordinul MFP nr. 3126/2019 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 786 și cuprinde  procedura detaliată a mecanismului și toate documentele necesare. Contribuabilii interesați pot astfel să se adreseze Fiscului pentru a beneficia de anularea accesoriilor. Beneficiul promis de MFP prin această ordonanță, la capitolul al doilea, îi vizează pe toți cei care au datorii bugetare restante la finele lui 2018 de sub un milion de lei și pe persoanele fizice și entitățile fără personalitate juridică ce au datorii peste acest plafon, restante tot la finele lui 2018 (fără firme, dacă e peste plafon).

Aici, potrivit explicațiilor din procedură, scrie avocatnet, intră și debitorii declarați insolvabili, precum și cei pentru care s-a stabilit răspunderea solidară conform Codului fiscal, debitorii în insolvență/dizolvare, datornicii care aveau, la finele lui 2018, numai restanțe de natura dobânzilor și penalităților (obligațiile principale fiind stinse), precum și cei cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligații principale scadente până la 31 decembrie 2018, ca urmare a unei inspecții fiscale în derulare la data de 8 august 2019, indiferent de cuantumul obligațiilor și de data comunicării deciziei de impunere.

Atenție! Procedura din ordinul MFP publicat se aplică doar datoriilor bugetare administrate de organul fiscal central, nu și de autoritățile locale.

Primul pas pe care vor trebui să-l facă cei interesați e să depună la Fisc, personal, prin poștă sau prin Spațiul Privat Virtual (SPV) o notificare în acest sens. În cinci zile, organul fiscal le va comunica ce datorii au și certificatul de atestare fiscală – vor exista și trei zile suplimentare pentru eventualele neconcordanțe.  Apoi, organul fiscal va dispune amânarea la plată a accesoriilor, precum și oprirea eventualelor executări silite pentru acele datorii.

Ulterior, datornicul va trebui să ceară anularea obligațiilor de plată, până cel târziu pe 16 decembrie, timp în care vor trebui plătite datoriile principale. În plus față de restanțele de la finele lui 2018, vor trebui plătite și datoriile aferente acestui an – altfel, beneficiul anulării accesoriilor pentru datoriile mai vechi va fi pierdut.

Important! Ambele documente – notificarea și cererea de anulare – vor putea fi restrase de contribuabil oricând, iar efectele lor (precum amânările la plată și sistarea executărilor) se vor pierde imediat.

Știri despre: ,