Mare atenție la masa de Crăciun!

Sursa foto:vivianaball.ro
Sursa foto:vivianaball.ro

Crăciunul este o perioadă de sărbătoare în care cei mai mulți consumă alimente în exces. O masă copioasă are ca rezultat aparitia senzației de balonare sau indigestie. Pentru a evita dereglările nutriționale se recomandă să mănânci sănătos, iar pentru asta trebuie să îți faci câteva provizii, ca să nu fii nevoit să îți cumperi în grabă alimente nesănătoase. Iată câteva sugestii pentru o masă sănătoasă de sărbători. Nu sări peste micul dejun, ca să nu mănânci excesiv la prânz sau la cină. Un fruct și un ou fiert sunt alegerea excelentă, țin de foame și nu te vor lăsa să dai iama in bucate. Pregătește și porții generoase de legume și salate, ca să acopere jumătate din farfurie. Pregătește un aperitiv format dintr-o portocală și câteva nuci. Acest lucru contribuie la stabilizarea nivelelor de zahăr din sânge și este mult mai sănătos decât să consumi o porție mare de mâncare.

Chiar dacă de pe masa de Crăciun nu pot lipsi sarmalele, friptura de porc, cozonacul sau alte preparate tradiționale, nutriționiștii recomandă că acestea să fie consumate în cantități moderate. Totodată, cei care vor pot înlocui carnea de porc cu cea de curcan, pentru că aceasta are mai puține calorii. Se recomandă să bei un pahar de vin atunci când mănânci la cina. Vinul roșu este bogat în resveratrol, o substanță antioxidantă care ajută organismul să lupte împotriva bolilor și a cancerului. Cei care nu beau alcool îl pot înlocui cu un pahar mare de apă. Alcătuiește porții mici. Nu te frustra, mănâncă din toate preparatele, dar foarte puțin.

Cumpătarea este cheia unei mese festive reușite. Înainte de desert, bea o cană de ceai neîndulcit. Ceaiul conține numeroși antioxidantți și îți va da și senzația de sațietate, astfel încât nu vei mai consuma prăjituri sau ciocolată în cantități mari. Nu mânca alimente care au stat prea mult pe masă, nu mai mult de o oră! Bacteriile și microorganismele se înmulțesc rapid la temperatura camerei și te poți trezi cu toxiinfecție alimentară. Așadar, cu un plan bine definit, oricine se poate bucura de deliciile Crăciunului, fără kilograme în plus, stare de rău sau alte probleme. Aveți voie orice, dar cu măsură.

Știri despre: , ,