Militarii de la Brigada 8 LAROM din Focşani prezenți la exercițiul Wind Spring 19, conexat Saber Guardian 19, de la Cincu

Sursa Foto: Ciprian Nedelcu
Sursa Foto: Ciprian Nedelcu

,,Una dintre cele mai mari desfășurări de forțe din faza operațională a programului de instruire Saber Guardian 19 a debutat luni, în Cincu, la Centrul Național de Instruire Întrunită cu ceremonia de deschidere a exercițiului Wind Spring 19. Vor fi implicați un număr total de aproximativ 3.500 de militari cu peste 500 de mijloace tehnice și echipamente de luptă. La festivitate au participat generalul-maior Joe Jarrard, locțiitorul comandantului Forțelor Terestre ale Statelor Unite în Europa și generalul-maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, cele două structuri de comandă ale programului multinațional de instruire Saber Guardian 19 și al celorlalte exerciții conexate care au loc, simultan, pe teritoriul României. Sub comanda tactică a locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul de brigadă Nicolae Tonu, exercițiile care se vor derula timp de trei săptămâni în Cincu se vor subsuma celor două obiective principale ale programului multinațional de instrucție, și anume, creșterea interoperabilității între structurile participante și întărirea cooperării militare în domeniul securității regionale.

Sursa Foto: Ciprian Nedelcu

Ceremonia de deschidere de la Cincu a fost organizată, la acestă ediție a Saber Guardian, într-o manieră diferită față de alți ani, de către comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, generalul de brigadă Mircea Gologan. La activitatea derulată pe locația numită „Crucea Nord Cincu” s-au dispus un număr de 1.800 de militari, între care aproximativ 250 militari din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Germania, Statele Unite și Ucraina. Tehnica din cadrul expoziției statice a aparținut Brigăzilor 81 Mecanizată, 8 LAROM, 2 Vânători de Munte, Bazei 4 Logistică, Regimentului 69 Artilerie Mixtă, unor unități de sprijin de comunicații și logistice, altor unități și structuri militare. În faţa formaţiei, generalul-maior Joe Jarrard, locţiitorul comandantului Forţelor Terestre ale Statelor Unite în Europa a transmis „participarea Armatei Statelor Unite vine să demonstreze consolidarea puternică a angajamentului pe care îl avem faţă de aliaţii NATO şi faţă de misiunile noastre în cadrul apărării colective. Aş vrea să reiterez scopul comun, acela de a asigura de faptul că Europa este întreagă, în siguranţă şi puternică”.

Sursa Foto: Ciprian Nedelcu

Cel care a transmis ordinul de start al exerciţiului multinaţional Saber Guardian 19 a fost generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite. Domnia sa, în mesajul său de început a subliniat că Saber Guardian 19: „este un exerciţiu care atinge apogeul unui program naţional de exerciţii de doi ani, începând cu Histria 2018 şi continuând cu Joined Resolved 2019. Urmărim o coerenţă cooperaţională la nivel naţional, dar şi multinaţional, conjungând eforturi pe două planuri, cel al simulării exerciţiului „command post exercise” şi cel al „livex”-ului, manevra şi focul forţelor în teren. Vor fi trei săptămâni de foc, în care pe întreg teritoriul României angajamentul multinaţional îşi va face simţită prezenţa”, se menționează în comunicatul Statului Major al Forțelor Terestre – Echipa Media Operation Center Cincu.