Ministerul Finanțelor intenționează să modifice legea RCA

Sursa foto: lexcafe.ro
Sursa foto: lexcafe.ro

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică pe site-ul instituției un proiect legislativ privind unele modificări la legea RCA.  Acesta trebuie adoptat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial. Una dintre cele ai importante schimbări privind RCA-ul prevăzute în document vizează suspendarea voluntară a asigurării obligatorii, precizează avocatnet. Astfel, după ce propunerea legislativă va ajunge să se aplice, asigurații nu vor mai putea suspenda un contract RCA pe perioada în care mașina nu mai are drept de circulație. În prezent, deținătorii de astfel de mașini pot solicita suspendarea poliței RCA pe perioada suspendării dreptului de circulație, cu condiția de a o depozita pe un teren privat și de a preda autorităților plăcuțele de înmatriculare.

Propunerea de eliminare a suspendării voluntare a poliței RCA apare în contextul în care, anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că este obligatorie existența unei polițe RCA valide pe toată perioada în care mașina este înmatriculată, chiar dacă proprietarul decide să nu o folosească. Apoi, potrivit proiectului, asigurații nu vor mai fi obligați să informeze firmele de asigurări despre existența mai multor polițe RCA pentru aceeași mașină. În prezent, cei ce încheie mai multe contracte RCA au această obligație, dar și posibilitate de a opta pentru menținerea în vigoare a unei singure asigurări.

Totodată, propunerea legislativă prevede și modificarea perioadei în care ASF poate constata contravențiile. Astfel, termenul de prescripție a constatării contravențiilor de către ASF se va majora de la șase luni (în prezent) la trei ani. Printre altele, potrivit Legii nr. 132/2017 sau, după cum mai este ea cunoscută, legea RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) poate sancționa asigurătorii pentru neplata la termen și/sau integral a despăgubirilor datorate celor asigurați, dar și pe intermediarii de asigurări (brokeri) pentru nedepunerea la asigurătorii RCA a sumelor încasate de la clienți.

Știri despre: , , ,