Săptămâna viitoare vor fi votate la Senat noi modificări aduse la Codul muncii, care vizează, în esență, încheierea și modificarea contractelor individuale și concilierea conflictelor individuale. Potrivit propunerilor, menționează avocatnet, salariații vor putea fi însoțiți, când se stabilesc chestiuni contractuale, de avocați sau experți în legislația muncii, iar problemele individuale vor putea fi rezolvate prin conciliere, înainte să se ajungă în instanță. Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Iată care sunt noutățile aduse Codului muncii:
- Se păstrează: salariații vor putea fi însoțiți de un avocat sau de un expert în legislația muncii la încheierea sau modificarea contractului. Concret, la discuțiile dintre angajator și salariat va putea asista unul dintre acești doi specialiști sau o altă persoană. În prezent, legea prevede că salariații pot fi asistați de terțe persoane, însă fără să se precizeze ce calitate profesională pot avea.
- Se păstrează: problemele cu salariații vor putea fi rezolvate prin conciliere, înainte să se ajungă în instanță. Mai exact, înainte ca o nemulțumire a unui angajat să fie prezentată unei instanțe, părțile vor încerca să o rezolve pe cale amiabilă, prin conciliere. Conciliator va putea fi un avocat, un expert în legislația muncii sau un mediator specializat în legislația muncii.
- Se elimină: salariații să fie asistați de un expert în legislația muncii la cercetarea disciplinară. În esență, se dorea ca, pe durata acesteia, salariații să poată fi asistați și de un expert în legislația muncii, din moment ce, acum, angajații pot fi asistați numai de un avocat sau de un membru sindical. Însă prevederea o să fie eliminată din proiect.
- Se elimină: pentru activitatea de HR, angajatorii să folosească numai salariați specializați. Altă schimbare care va fi ștearsă din proiectul de la Senat este cea referitoare la obligația de a avea oameni specializați în HR pentru a face treaba de resurse umane. Se dorea acest lucru deoarece acum poate fi folosit orice salariat pentru zona de HR, chiar dacă acesta n-are experiența necesară.
Cea mai recentă modificare a Codului muncii, care a trecut de Parlament, a fost votată săptămâna trecută la Camera Deputaților. Aceasta este în legătură cu înăsprirea amenzilor pentru nerespectarea regulilor muncii suplimentare și va fi trimisă, la promulgare, președintelui României.