Noile condiții pentru atestarea produselor tradiționale au fost prezentate producătorilor vrânceni

Producătorii vrânceni de produse tradiționale au fost informați despre noile condiții de atestare a produselor și despre programele de finanțare cu fonduri europene care pot fi accesate în 2021.

La întâlnirea organizată la Direcția pentru Agricultură Vrancea au participat reprezentanții instituției, membrii Asociației Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții Vrancea, reprezentantul Federației Naționale a Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții din România. Într-un comunicat al Direcției pentru Agricultură Vrancea se arată că întâlnirea a avut ca scop prezentarea noilor condiții pentru atestarea și reatestarea produselor tradiționale, accesarea fondurilor europene pe măsurile care vor fi lansate cu finanțare din bugetul anului 2021, planificarea viitoarelor expoziții și târguri organizate de Federație.

Asociația Producătorilor și Păstrătorilor de Tradiții Vrancea este constituită la cererea producătorilor de produse tradiționale din județ și „garantează tradiționalitatea și calitatea produselor membrilor săi prin eliberarea unei adeverințe care constituie garanția tradiționalității și vechimii rețetelor folosite în prepararea produsului tradițional ce va fi atestat”.

„Păinea lui Pitiș”, „Pâinea lui Cuza”, Pâinea țărănească de Cotești, Cașcavalul afumat din lapte de capră – Căprițele lui Robert, „Cașcavalul afumat din lapte de vacă de Soveja”, Mierea cremă și dulcețuri din petale de măceș, trandafiri, mure, zmeură, cireșe negre, cireșe albe, nuci verzi și afine sunt câteva dintre produsele tradiționale foarte apreciate de consumatorii din Vrancea și din țară, cunoscute și apreciate pe piața internă și externă prin participările la expozițiile și târgurile din județ și din țară.