Există anumite situații în care microîntreprinderile vor risca să piardă finanțarea nerambursabilă acordată de stat, după ce obțin banii puși la bătaie, începând de luni, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 2.1.A. Iată mai jos, potrivit avocatnet, patru exemple de astfel de situații, de care microfirmele ar trebui să se ferească.
Microîntreprinderile care vor obține bani de la stat prin intermediul programului amintit, pentru care înscrierile încep luni, vor trebui să semneze un contract de finanțare. Prin acesta, își vor asuma anumite chestiuni, a căror neîndeplinire va duce la pierderea fondurilor și returnarea lor, reiese din ghidul programului. O primă situație exemplificativă care poate duce la pierderea fondurilor este dacă se descoperă, în perioada de durabilitate a proiectului finanțat, că (1) microîntreprinderea a primit mai mulți bani decât trebuia în baza unor informații incomplete sau incorecte.
Altă situație problematică este cea în care se descoperă că (2) bunurile mobile sau imobile finanțate prin program sunt închiriate. În acest caz, contractul de finanțare este reziliat și banii sunt recuperați de la microfirme. Totuși, acest lucru este în regulă dacă finanțarea a fost dată pentru o activitate care constă în închirierea de bunuri.
Apoi, altă situație este (3) încălcarea obligației de a păstra evidența detaliată a finanțării nerambursabile acordate în cadrul contractului pe o perioadă de minimum zece ani fiscali de la data intrării în vigoare a respectivului contract sau până la închiderea oficială a programului de finanțare, oricare dintre ele intervine ultima.
În fine, un alt exemplu de situație ce poate duce la pierderea finanțării acordate unei microîntreprinderi este (4) nemenținerea numărului mediu de salariați. Mai precis, în fiecare dintre exercițiile financiare aferente perioadei de realizare a activităților de după semnarea contractului de finanțare, precum și aferente perioadei de durabilitate a contractului, microfirma trebuie să păstreze numărul mediu de salariați cel puțin la nivelul înregistrat în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv să păstreze cel puțin un salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată.
Obligația se menține, mai scrie în ghidul programului, pentru întreg exercițiul financiar din anul în care se finalizează perioada de durabilitate. Începând de luni, de la ora 12:00, și până pe 8 noiembrie 2019, până la ora 12:00, microîntreprinderile se vor putea înscrie pentru a obține o finanțare între 25.000 și 200.000 de euro. Aceasta va acoperi maximum 90% din cheltuielile eligibile, ceea ce înseamnă că va fi necesară o cofinanțare de minimum 10%. Înscrierile se vor face exclusiv online, în aplicația MySMIS, și departajarea se va face în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect depus de microîntreprinderi.