Pensii de stat 2019: Cum se poate afla online data pensionării

Persoanele care au vechime legală în muncă pot afla online, prin intermediul unei aplicații ce le este pusă la dispoziție de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), data la care se pot pensiona anticipat, anticipat parțial sau pentru limită de vârstă.

Aplicația pusă la dispoziția românilor, în mod gratuit, de CNPP poate fi găsită aici, iar pentru a afla data pensionării trebuie introduse data nașterii și sexul. Pentru a fi mai ușor de înțeles, vom lua un exemplu pur teoretic al unui bărbat născut pe 1 ianuarie 1970.

În primul câmp al aplicației se introduce data nașterii, iar în al doilea – sexul. În cazul nostru, datele sunt 01.01.1970 și M – masculin.

În al treilea câmp trebuie introdus textul de securitate afișat în dreptunghiul verde (acesta este generat aleatoriu la fiecare utilizare a aplicației).

După introducerea informațiilor în cele trei câmpuri diferite, trebuie apăsat butonul „Calculează”. Apoi, răspunsul dorit apare mai jos. În cazul nostru, bărbatul născut pe 1 ianuarie 1970 poate să se pensioneze anticipat din ianuarie 2030 (cu vechime minimă de 43 de ani și pensie întreagă), anticipat parțial – tot din ianuarie 2030 (cu vechime minimă de 35 de ani și penalizare la pensie) și pentru limită de vârstă – din ianuarie 2035 (cu vechime minimă de 15 ani și pensie întreagă).

Notă: Aplicația calculează data pensionării anticipate, anticipate parțiale sau pentru limită de vârstă strict pentru condiții normale de muncă. Persoanele care au lucrat în condiții mai grele se pot bucura, conform legislației, de reduceri ale vârstei standard de pensionare.

Știri despre: ,