Pesta Porcină Africană semnalată la o gospodărie din comuna Dumbrăveni confirmată și de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București

Sursa foto: thedodo.com
Sursa foto: thedodo.com

Vești proaste de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București- Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală. Instituția a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la 2 porci dintr-o gospodărie situată in localitatea Dragosloveni,comuna Dumbrăveni, județul Vrancea. În urma acestui diagnostic, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria  a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere.

,,D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, anunță instituția vrânceană.

Știri despre: ,