Direcţia Sanitar-Veterinară Vrancea va stabili un program de lucru până pe 1 Mai – perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale şi zilei de 1 Mai-, în baza căruia toți medicii veterinar din cadrul direcțieiâ, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor oficiale să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițille sanitar veterinare din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporană unitățile de tranşare a cărnii, proceseare şi depozitare, a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul şi unitățile de alimentaţie publică.
La nivelul DSVSA Vrancea, al circumscripțiilor sanitar veterinare şi pentru siguranța alimentelor oficiale, în perioada 01 aprilie – 01 mai, va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare. În vederea conştientizării consumatorilar asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitar veterinară, Directia sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor va informa în scris primăriile şi Prefectura asupra acestor aspecte.
În scopul asigurării protecţiei consumatorilor, DSVSA poate solicita, atunci când consideră necasar sprijinul altor instituţii competente de la nivel județean/local ( primării, consilii judeţene, ANPC, ANAF, IPJ, etc.) şi pot organiza acțiuni comune de control cn unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate de către ANSVSA cu alte autorităţi. În zonele de restricţie, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mişcarea mieilor destinați sacrificării se va face astfel:
- – cu respectarea prevederilor care precizează că, în zona de protecţie nicio altă specie de animal domestic nu pătrunde în exploataţie, nici nu poate ieşi din aceasta fără autorizarea autorităţti competente;
- – care precizează că, în zona de protecţie nicio altă specie de animal domestic nu pătrunde în exploataţie, nici nu poate ieşi din aceasta fără autorizarea autorităţti competente în următoarele şapte zile de la stablilirea zonei.
În contextul în care , în ultima perioadă, pe teritoriul judeţului Vrancea nu au fost declarate focare de scrapie, pentru menţinerea acestui status DSVSA Vrancea va aplica măsuri pnivind monitorizarea circulaţiei pe teritoriul județului a ovinelor destinate sacrificării, respectiv pe întreg taseul de la ferme sau exploatații de ovine către abatoarele autorizate sanitar veterinar. În toate pieţele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autotrizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar și permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
În cazul în care cu ocazia controalelor se constată că în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitar veterinare de funcţionare, DSVSA Vrancea va aplica măsura suspendării activitătii până la remedierea tuturor deficienţelor şi va aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.