Proiectul de lege cu suspendarea permisului de conducere pe perioade diferite, adoptat în Parlament

Proiectul de lege care prevede că perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce vor putea fi reduse la cerere, urmând a fi diferenţiate în funcție de gravitatea faptei, despre care legestart a scris încă de la inițierea sa la Senat, a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional, în ședința din 12 iunie 2019. Proiectul de lege are ca obiect modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002, în sensul stabilirii regulilor privind reducerea, la cererea titularului permisului de conducere, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Potrivit articolelor adoptate, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti, pe raza căreia a fost săvârşită fapta, ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române. În prezent, nu se poate cere reducerea perioadei suspendării permisului pentru mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament. Reducerea se acordă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • titularul a fost declarat “admis” la testarea cunoștințelor despre regulile de circulație;
  • permisul de conducere a fost obținut cel puțin cu un an înainte de comiterea faptei.

Reducerea la 30 de zile. Perioada de suspendare se poate reduce cu 30 de zile, la cererea titularului, pentru următoarele fapte:

  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
  • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
  • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Aceeaşi reducere se acordă şi în cazul depășirii cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, dacă:

  • depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50-70 km/h
  • depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h – doar dacă fapta a fost săvârșită o singură data în 12 luni.

Reducerea la 45 de zile. Perioada de suspendare poate fi redusă la 45 de zile, dacă titularul face cerere și se încadrează la faptele prevăzute la art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (5).  Cazurile în care conducătorul nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto sunt următoarele:

  • a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce
  • a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul sub influența alcoolului
  • sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

Proiectul mai prevede ca în situația în care se săvârșesc două sau mai multe contravenții dispuse pentru suspendarea permisului, constatate prin același proces verbal de contravenție, perioada de suspendare se calculează prin suma perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca această perioadă să depășească, însă 90 de zile.Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere, pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie.

Dacă o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, în timpul valabilităţii dovezii de reţinere a permisului de conducere, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie.