Recomandări WWF România: ”Ce fac dacă găsesc un pui de urs în pădure?”

Deranjarea ursoaicei cu pui de către localnici, turiști sau câinii de stână reprezintă principala cauză pentru care ursuleții rămân orfani. În cel mai rău caz, aceștia mor de foame sau sunt atacați de câini, însă există și șansa ca ei să fie recuperați în timp util și să ajungă la Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani, unde pot fi primiți până în luna iunie. Aici ei sunt îngrijiți și reabilitați departe de prezența omului, apoi eliberați în sălbăticie după circa 2 ani.

Înainte de a acționa pentru a salva un pui de urs, trebuie să știți că ursoaicele au mai multe metode de a-și proteja puii. Una dintre ele este să se stabilească provizoriu la marginea localităților cât timp puii sunt mici, pentru a-i feri de atacurile masculilor, care în general evita astfel de locuri. Dacă vedeți o ursoaică cu pui la marginea unei localități este indicat să nu o deranjați. În câteva săptămâni aceasta probabil va părăsi zona.

Ce trebuie să facem în cazul în care găsim un pui de urs rătăcit în pădure?

Mare atenție! NU vă apropiați de pui fără să vă asigurați, e foarte probabil ca ursoaica să fie foarte aproape de dumneavoastră. Riscați fie să fiți atacat de ursoaică, fie să o alungați de lângă puiul ei. Dacă pare bine hrănit și are blana curată, puiul cel mai probabil nu este orfan. Deși la prima vedere pare cea mai bună soluție, NU atingeți și nu luați acasă un pui de urs. Contactați administratorul fondului cinegetic local, autoritățile locale (primărie, poliție) sau administrația ariei protejate . Transmiteți detalii legate de locația puiului și orice alte informații care pot fi relevante. Solicitați monitorizarea puiului astfel încât gestionarul fondului cinegetic să îl preia după 24 – 48 de ore dacă ursoaica nu revine.

În cazul în care observați că puiul este rănit, asigurați-vă în primul rând că ursoaica nu se află în apropiere. Vă recomandăm să alertați autoritățile locale, gestionarul fondului de vânătoare sau apela la serviciile de urgență pentru animale sălbatice administrate de ONG-uri.

Pentru zona Târgu Mureș – Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice administrat de Milvus Group și Vets4Wild (tel: 0722533816, apelabil 24/7)

Pentru zona Vrancea – Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice, administrat de ACDB (TELVERDE 0800 800 778)

În cazul excepțional în care e necesară o acțiune rapidă, puteți transporta animalul rănit într-o cutie în care spațiul să fie mic, pentru ca acesta să nu se zbată. În caz contrar, s-ar putea răni și pe parcursul salvării. Țineți constant legătura telefonic cu specialiștii centrelor de salvare pentru a primi informații utile. Aceștia vă pot îndruma atât legat de modul în care abordați animalul rănit, cât și legat de examinarea și evaluarea inițială a animalului, care este foarte importantă.

Puii de urs mai rămân orfani în urma accidentelor feroviare și auto, un fenomen tot mai frecvent la noi în țară. Majoritatea drumurilor și a șinelor de cale ferată nu sunt dotate cu garduri de protecție adecvate, tuneluri sau poduri pe unde animalele sălbatice să poată trece.