Regimul de TVA aplicabil cupoanelor valorice va fi stabilit prin lege. Proiectul, adoptat în Parlament

Sursa foto:darian.ro

În curând, în legislația fiscală vor intra unele prevederi referitoare la regimul taxei pe valoarea adăugată (TVA) în cazul cupoanelor valorice, conținute de un proiect de lege care a primit azi votul final în Parlament. În acest proiect se prevede cum se va colecta TVA-ul în cazul cupoanelor valorice cu unică utilizare și în cazul celor cu multiple utilizări.

Sursa foto:darian.ro

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat azi la Camera Deputaților, For decizional, după ce a fost votat anul trecut și de senatori. Proiectul, care nu s-a modificat de la o Cameră la alta, trebuie aprobat de șeful statului și publicat apoi în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Legea ar trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019, dar nu și-a terminat parcursul legislativ până atunci. Așa că deputații au scos din proiect data de 1 ianuarie și au stabilit că acesta se va aplica cupoanelor valorice eliberate după data intrării în vigoare a legii. Proiectul definește, întâi de toate, cuponul valoric: “cupon valoric înseamnă un instrument care presupune obligația de a-l accepta drept contrapartidă sau drept o parte din contrapartida unei livrări de bunuri sau prestări de servicii și care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a identităților potențialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul în sine, fie în cadrul documentației aferente, inclusiv în cadrul termenilor și condițiilor de utilizare a instrumentului”.

În prezent, există prevederi cu privire la impozitarea operațiunilor pentru care se utilizează cupoane valorice în normele metodologice ale Codului fiscal (HG nr. 1/2016). Acest proiect de lege va transpune în legislația noastră o directivă europeană și vor exista, astfel, aceleași reguli în materie de TVA pentru cupoanele valorice în toate statele membre ale Uniunii. Legislația fiscală va reglementa două tipuri de cupoane valorice, potrivit acestui proiect:

  • cuponul cu unică utilizare: în cazul căruia locul livrării bunurilor sau al prestării serviciilor la care se referă cuponul valoric și TVA datorată pentru acele bunuri / servicii sunt cunoscute în momentul emiterii cuponului;
  • cuponul cu multiple utilizări: oricare altul decât cel definit mai sus.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică încă. Acesta trebuie să fie aprobat prin decret de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru ca proiectul să intre în vigoare.

Știri despre: ,