În contextul în care în țara noastră există un deficit major de forță de muncă, de peste un million de persoane, un grup puternic de oameni de afaceri din cadrul organizației “Romanian Business Leaders” a transmis un Apel către toți primarii din România. Apelul are drept scop atragerea Diasporei în procesul de dezvoltarea al localităților. ,,Sunteți liderii aleși ai comunităților locale și vă adresăm acest mesaj cu încrederea că vom putea să punem umărul împreună pentru a avea o Românie mai bună pentru noi și semenii noștri. Ne dorim cu toții prosperitate, dezvoltare locală și condiții cât mai bune pentru toți românii care să nu fie nevoiți să-și părăsească locurile natale din motive economice. Românii din afara granițelor sunt vectori de dezvoltare ai localităților noastre și ne dorim să fie cât mai conectați cu țara. România are nevoie în continuare de expertiza și investițiile românilor de pretutindeni Dezvoltarea țării noastre, atât la nivel local, cât și la nivel național depinde de buna administrare, de investiţii şi de întreprinzători. România are nevoie de oameni cu iniţiativă, buni meseriași, cu o atitudine occidentală faţă de muncă. Mulți dintre compatrioții noștri, oameni cu inițiativă, trăiesc în afara granițelor țării și pot juca un rol important în dezvoltarea locală. Pot sprijini conectarea puternică a localității dumneavoastră la oportunitățile din alte țări. Românii din Diaspora sunt investitori foarte importanți în economie prin banii investiți sau trimiși periodic pentru cei rămași acasă. Cea mai mare parte sunt foarte atașați de România, dar în același timp dezamăgiți, neîncrezători și au sentimentul că nu au viitor acasă”, se menționează într-un comunicat de presă.
Mesajul RePatriot către primari este acela că românii de pretutindeni sunt doriți în țară. RePatriot își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară și îi îndeamnă pe primarpi să li se alăture în acest demers. ,, Conectăm Diaspora cu Țara și dorim autoritățile locale alături de noi. Până acum, noi, cei peste 150 de oameni de afaceri, implicați direct și voluntar în proiect, am mers prin Europa și în lume, ne-am întâlnit cu peste 6.500 de români, avem o prezență online văzută de peste 20 milioane de oameni, am consiliat direct peste 1500 de persoane, am oferit suport educațional și de afaceri, am inspirat alte organizații să ne urmeze. Ne-am concentrat să promovăm un mesaj de încredere pentru investitori și să atragem și atenția autorităților asupra rolului pe care îl poate juca Diaspora în dezvoltarea țării. În ultimii 4 ani am făcut conferinţe și întâlniri în Milano, Torino, Londra, Dublin, Madrid, Valencia, Alba Iulia, Focșani, Munchen, Roma, Lyon, Paris, Oslo, Bergen, Bruxelles, Silicon Valley, Tel Aviv, Chișinău, Anvers, Nisa, Atena, Chicago, Salt Lake City, trei Summit-uri RePatriot din București și Alba Iulia cu întâlniri în Delta Dunării, Poiana Brașov și Alba Iulia sesiuni de discuții în cadrul Summit-ului RBL, Business Days, “Diaspora românească – Vector de dezvoltare”, festivaluri și intervenții în cadrul multor evenimente. Am inspirat Guvernul să lanseze programul Diaspora-Start-up cu fonduri europene care vor multiplica efortul nostru. Peste 10.000 de cursanți care au beneficiat de educație antreprenorială și peste 1000 de startup-uri vor fi fondate de românii din străinătate. Am promovat deja sute de povești de succes ale unor români care s-au întors. (…) Avem nevoie de medici, profesori, oameni pricepuţi şi de familii întregite pentru copiii lăsaţi în grija bunicilor şi a rudelor. Dorim să mizăm şi pe localitatea Dumneavoastră ca promotor al mesajului către toţi românii oriunde s-ar afla!”, se mai precizează în comunicat.
RePatriot a propus în 2016 ca ziua de 15 august (Adormirea Maicii Domnului) să fie ”Ziua RePatriot”, iar săptămâna și luna din jurul acestei zile, să fie numite “Zilele Diasporei”.