Restituirea fostelor taxe auto se va face până vinerea viitoare, după ce Guvernul va aloca banii necesari

Sursa foto:bihon.ro

Guvernul va face eforturi pentru ca fostele taxe auto să fie restituite până la sfârșitul lunii mai 2019, conform unei declarații recente a ministrului finanțelor publice, Eugen Teodorovici, relatează avocatnet.ro. În prezent, termenul oficial de restituire este 30 iunie 2019, dar Guvernul a promis autorităților europene că se va face tot posibilul ca aceste sume să fie returnate integral românilor cât mai repede.

Sursa foto:bihon.ro

Ministrul finanțelor publice a afirmat săptămâna trecută, la finalul ședinței Guvernului, că restituirea fostelor taxe auto va fi finalizată până la 31 mai 2019. Concret, Guvernul ia măsuri pentru a aloca toți banii necesari pentru a restitui luna asta atât fostele taxe auto, cât și dobânzile aferente la care au dreptul proprietarii de mașini care le-au achitat în ultimii ani. Afirmația vine în contextul în care, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2019, s-au luat măsurile necesare pentru ca Executivul să suplimenteze sumele necesare restituirilor, scrie avocatnet.ro. În preambulul actului normativ, autoritățile autohtone spun că s-au angajat față de autoritățile europene să restituie integral cât mai repede fostele taxe auto și dobânzile aferente. În caz contrar, România riscă să fie amendată, așa cum anunțam acum câteva luni.

În luna decembrie a anului trecut, Executivul a decis ca perioada de restituire a banilor să se prelungească până pe 30 iunie 2019, acesta fiind, în prezent, termenul oficial de finalizare a restituirilor. Însă autoritățile pot decide să restituie acești bani mai devreme decât trebuie, lucru care se va și întâmpla, potrivit ministrului Teodorovici. Singurele cazuri în care taxa auto ar putea să nu fie rambursată până la 31 mai 2019 sunt cele în care Fiscul a cerut clarificări în legătură cu proprietatea vehiculului.

Fostele taxe auto care sunt restituite sunt taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. Acestea erau plătite la prima înmatriculare a mașinii, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a declarat, pe rând, ilegale, drept pentru care au fost eliminate din legislație. Ultima taxă auto aplicabilă — timbrul de mediu — a fost eliminată în februarie 2017 și de atunci n-a fost înlocuită de nicio altă taxă. Proprietarii de mașini au putut cere, pe cale administrativă, restituirea oricăreia dintre fostele taxe auto până la 31 august 2018. Cei care au ratat acest termen mai au doar varianta solicitării banilor pe cale judecătorească.

Știri despre: ,