Transportatorii rutieri de persoane vor avea șase luni ca să-și ia case de marcat noi

Sursa foto: turnulsfatului.ro
Sursa foto: turnulsfatului.ro

Companiile care transportă persoane, în mod regulat, între localitățile din România vor fi obligate să-și ia aparate de marcat cu jurnal electronic, conform unui proiect de act normativ propus pentru adoptare la Senat. Totodată, transportatorii rutieri internaționali vor scăpa de obligația de a folosi case de marcat. Măsurile sunt incluse într-un proiect de lege propus recent pentru adoptare la Senat. Pentru a se aplica, indiferent de votul Senatului, documentul trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

În contextul în care companiile românești sunt obligate să treacă exclusiv la folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic, autoritățile vor să elimine regulile speciale pentru transportatorii rutieri naționali de persoane. Concret, și firmele care transportă persoane între localitățile din România vor fi obligate să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic. Acestea vor avea șase luni la dispoziție pentru a-și lua noi case de marcat.

Operatorii de transport rutier care efectuează transport de persoane prin servicii regulate în trafic național au obligația să doteze autovehiculele cu care execută aceste servicii cu aparatele de marcat electronice fiscale (cu jurnal electronic) în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi”, scrie în proiect. În momentul de față, legislația în vigoare prevede că acești transportatori trebuie să folosească aparate de marcat electronice fiscale și cititoare de carduri, însă în condiții speciale ce trebuie reglementate de Guvern.

Practic, autoritățile vor elimina acest regim special și vor stabili că și transportatorii rutieri naționali de persoane vor trebui să aibă case de marcat cu jurnal electronic, la fel ca oricare altă firmă ce încasează bani, pentru bunuri sau servicii, de la persoane fizice. Acel termen de șase luni va curge abia de la data la care proiectul de lege va ajunge să intre în vigoare.

Aceeași propunere legislativă prevede că transportatorii rutieri internaționali de persoane vor fi scutiți de folosirea caselor de marcat. În prezent, aceste companii sunt obligate să folosească asemenea aparate.  În altă ordine de idei, actualmente, scutirea de folosirea caselor de marcat se aplică transportului public de călători în interiorul localităților (inclusiv cu metroul) și transportului feroviar public intern și internațional de călători.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.