TVA de 5% pentru transportul turistic și scutirea de accize pentru unii producători a intrat în vigoare

Sursa foto: legestrat.ro
Sursa foto: legestrat.ro

Pe 7 ianuarie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de promulgare a unor legi adoptate de Parlament, printre acestea numărându-se și cea care modifică Codul fiscal, pentru reducerea cotei de TVA la 5% pentru serviciile transport de persoane cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice sau trăsuri în scop turistic sau de agrement. Același act normativ prevede scutirea de accize pentru producătorii români de cidru de mere sau pere, cât și pentru hidromel produs din miere. De asemenea, legea stipulează scutirea de impozit pe clădiri în cazul stadioane și alte baze sportive, indiferent de proprietar sau administrator. Cota redusă de TVA de 5% va fi valabilă pentru următoarele servicii de transport în scop turistic sau de agrement:

  • transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane utilizând instalațiile de transport pe cablu
  • telecabină, telegondolă,telescaun, teleski – în scop turistic sau de agrement;
  • transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement
  • transportul de persoane cu ambarcațiuni folosite în scop turistic sau de agrement.

De altfel, și alte servicii din industria turistică beneficiază, de la 1 noiembrie 2018, de cota derogată de 5% TVA – cazarea, serviciile de restaurant sau închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Acciza va fi zero pentru unii producători interni, de cidru și hidromel, conform actului normativ. Pentru toate bazele sportive, stadioane și clădirile aferente acestora nu se va mai achita impozitul pe clădire, chiar dacă acestea se află în proprietatea sau administrarea unor instituții, autorități, sau firme private. De asemenea, consiliile locale pot acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri pentru o serie de clădiri precum cele cu regim de monument istoric, care sunt folosite în scopuri sociale sau de organizații neguvernamentale și fără scop lucrativ sau chiar și pentru societăți cooperative, care beneficiază de ajutor de stat.