Concursul Național Vin Bag-in-Box, ajuns la cea de-a treia ediţie, şi-a desemnat recent, campionii. În acest an au participat 31 producători români de vin și au fost evaluate 112 probe de vin, din care 54 albe, 25 rosé și 43 roșii. Juriul format din aproape 40 de membri a avut o misiune dificilă: să stabilească cel mai bun şi cel mai popular vin. Dintre câștigători, 10 vinuri vor pleca în Franța la etapa internațională din cadrul Concours International Wine in Box, de la Toulouse, care este organizat în luna martie a acestui an. Premiile s-au acordat pe două categorii: ,,Cel Mai Bun Vin la Bag-in-Box”, juriul fiind format din profesioniști din lumea vinului (oenologi, membri A.D.A.R., somelieri, bloggeri, comercianți) și ,,Cel Mai Popular Vin la Bag-in-Box”, aici juriul fiind format din iubitori de vin. Singura condiție ce trebuia îndeplinită era ca degustătorii să aibă peste 18 ani împliniți.
Degustarea s-a făcut în orb, iar licorile bahice au fost servite din carafe, fiind evaluate după sistemul internaţional de până la 100 de puncte. Juriul a fost împărţit în trei comisii. Principul de punctare a fost următorul: dacă un vin primea un punctaj maxim din partea uneia dintre comisii, acesta era apoi evaluat separat şi de celelalte două, iar la final se făcea media notelor. În urma degustărilor și a deliberării, juriul a hotărât acordarea unui număr de 30 de medalii pentru Cel mai bun vin bag-in-box. La această categorie s-au aflat și vinurile vrâncene de la Vincon Vrancea, Apcovin (Tata și Fiul), Casa Panciu și Crama Gîrboiu. Acest concurs reprezintă varianta românească a unei competiţii internaţionale care se ţine în fiecare an în Franţa. Așadar, iată lista cu vinurile care au obținut medalii la categoria ,,Cel Mai Bun Vin la Bag-in-Box”:
- Crama Oprişor, Sauvignon Blanc, alb
- Vincon, Fetească regală, alb
- Alcovin, Muscat Ottonel, alb
- Cramele Recaş, Fetească Regală, alb
- Viile Budureasca, Fume, alb
- Tata și Fiul, Chardonnay demisec, alb
- Cotnari, Vin alb demidulce, alb
- Vinex Murfatlar, Elixir, Chardonnay & Pinot Gris, alb
- Crama Oprişor, Blanc de Roumanie, alb
- Crama Hamangia, Sauvignon Blanc, alb
- Crama Oprişor, Rose de Roumanie, rose
- Vinex Murfatlar, Elixir, Fetească neagră rose, rose
- Crama Delta Dunarii, La Săpata, Rose Băbească Neagra, rose
- Domeniile Avereşti, Busuioacă de Bohotin+Merlot+Cabernet sauvignon roze, rose
- Crama Viişoara, Vin rose demisec, rose
- Vincon, Vin rose, rose
- Tata şi fiul, Fetească neagră & Cabernet Sauvignon Rose, rose
- Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose, rose
- Casa Panciu, Cabernet Sauvignon Rose, rose
- Crama Viişoara, Cabernet Sauvignon Rose, rose
- Crama Gîrboiu, Fetească neagră sec, roşu
- Crama Oprişor, Merlot, roşu
- Viile Budureasca, Cabernet Sauvignon, roşu
- Tata și fiul, Băbească neagră & Fetească neagră, roşu
- Cramele Recaş, Merlot, roşu
- Crama Gîrboiu, Merlot, roşu
- Cramele Recaş, Cabernet Sauvignon, roşu
- Jidvei, Drăgălaşe păhărele, roşu
- Cramele Halewood, Vin roşu
- Viti-Pomicola Sâmbureşti, Cabernet Sauvignon, roşu
Potrivit specialiștilor, la acest moment, pe piața românească, aproape aproape 10-15 % dintre vinurile autohtone au ajuns să fie ambalate la bag-in-box. Conform celui mai recent studiu Retail Audit Nielsen efectuat în 2017, segmentul de vinuri Bag in Box a avut o creștere considerabilă față de anul anterior, arătând că este un segment ce prezintă potențial pentru piața actuală din România.