Vinurile vrâncene, printre cele mai bune! Au primit medalii la ediția din acest an a Concursului Național de Vin Bag-in-Box

Concursul Național Vin Bag-in-Box, ajuns la cea de-a treia ediţie, şi-a desemnat recent, campionii. În acest an au participat 31 producători români de vin și au fost evaluate 112 probe de vin, din care 54 albe, 25 rosé și 43 roșii. Juriul format din aproape 40 de membri a avut o misiune dificilă: să stabilească cel mai bun şi cel mai popular vin. Dintre câștigători, 10 vinuri vor pleca în Franța la etapa internațională din cadrul Concours International Wine in Box,  de la Toulouse, care este organizat în luna martie a acestui an. Premiile s-au acordat pe două categorii: ,,Cel Mai Bun Vin la Bag-in-Box”, juriul fiind format din profesioniști din lumea vinului (oenologi, membri A.D.A.R., somelieri, bloggeri, comercianți) și ,,Cel Mai Popular Vin la Bag-in-Box”, aici juriul fiind format din iubitori de vin. Singura condiție ce trebuia îndeplinită era ca degustătorii să aibă peste 18 ani împliniți.

Degustarea s-a făcut în orb, iar licorile bahice au fost servite din carafe, fiind evaluate după sistemul internaţional de până la 100 de puncte. Juriul a fost împărţit în trei comisii. Principul de punctare a fost următorul: dacă un vin primea un punctaj maxim din partea uneia dintre comisii, acesta era apoi evaluat separat şi de celelalte două, iar la final se făcea media notelor. În urma degustărilor și a deliberării, juriul a hotărât acordarea unui număr de 30 de medalii pentru Cel mai bun vin bag-in-box. La această categorie s-au aflat și vinurile vrâncene de la Vincon Vrancea, Apcovin (Tata și Fiul), Casa Panciu și Crama Gîrboiu. Acest concurs reprezintă varianta românească a unei competiţii internaţionale care se ţine în fiecare an în Franţa. Așadar, iată lista cu vinurile care au obținut medalii la categoria ,,Cel Mai Bun Vin la Bag-in-Box”:

  1. Crama Oprişor, Sauvignon Blanc, alb
  2. Vincon, Fetească regală, alb
  3. Alcovin, Muscat Ottonel, alb
  4. Cramele Recaş, Fetească Regală, alb
  5. Viile Budureasca, Fume, alb
  6. Tata și Fiul, Chardonnay demisec, alb
  7. Cotnari, Vin alb demidulce, alb
  8. Vinex Murfatlar, Elixir, Chardonnay & Pinot Gris, alb
  9. Crama Oprişor, Blanc de Roumanie, alb
  10. Crama Hamangia, Sauvignon Blanc, alb
  11. Crama Oprişor, Rose de Roumanie, rose
  12. Vinex Murfatlar, Elixir, Fetească neagră rose, rose
  13. Crama Delta Dunarii, La Săpata, Rose Băbească Neagra, rose
  14. Domeniile Avereşti, Busuioacă de Bohotin+Merlot+Cabernet sauvignon roze, rose
  15. Crama Viişoara, Vin rose demisec, rose
  16. Vincon, Vin rose, rose
  17. Tata şi fiul, Fetească neagră & Cabernet Sauvignon Rose, rose
  18. Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose, rose
  19. Casa Panciu, Cabernet Sauvignon Rose, rose
  20. Crama Viişoara, Cabernet Sauvignon Rose, rose
  21. Crama Gîrboiu, Fetească neagră sec, roşu
  22. Crama Oprişor, Merlot, roşu
  23. Viile Budureasca, Cabernet Sauvignon, roşu
  24. Tata și fiul, Băbească neagră & Fetească neagră, roşu
  25. Cramele Recaş, Merlot, roşu
  26. Crama Gîrboiu, Merlot, roşu
  27. Cramele Recaş, Cabernet Sauvignon, roşu
  28. Jidvei, Drăgălaşe păhărele, roşu
  29. Cramele Halewood, Vin roşu
  30. Viti-Pomicola Sâmbureşti, Cabernet Sauvignon, roşu

Potrivit specialiștilor, la acest moment, pe piața românească, aproape  aproape 10-15 % dintre vinurile autohtone au ajuns să fie ambalate la bag-in-box. Conform celui mai recent studiu Retail Audit Nielsen efectuat în 2017, segmentul de vinuri Bag in Box a avut o creștere considerabilă față de anul anterior, arătând că este un segment ce prezintă potențial pentru piața actuală din România.