Vom avea buletine de vot și urne separate la alegerile europarlamentare și la referendumul pe justiție

Pe 26 mai 2019 vor avea loc atât alegerile pentru membrii României în Parlamentul European, cât și un referendum național privind justiția, iar Guvernul a venit miercuri cu unele clarificări prin OUG la organizarea celor două scrutine. Astfel, deși secțiile de votare vor fi comune, vor exista urne diferite pentru cele două scrutine, iar cetățenii care se vor prezenta la vot vor primi buletine de vot diferite.

Măsurile sunt incluse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2019, care a apărut miercuri în Monitorul Oficial și deja se aplică. Aceasta conține unele clarificări în ceea ce privește organizarea celor două scrutine din data de 26 mai 2019 – referendumul național pe justiție și alegerea membrilor României în Parlamentul European. Una dintre modificările aduse de OUG nr. 29/2019 este mențiunea că alegătorii vor vota pentru ambele scrutine în aceleași secții de votare, în același timp și cu aceeași ștampilă, dar pe buletine de vot separate. De asemenea, în act se mai menționează și faptul că la alegeri vor exista urne distincte.

Practic, cetățenii care vor merge să voteze vor primi buletine de vot separate, unul pentru alegerile europarlamentare și unul pentru referendum, vor folosi aceeași ștampilă pentru a-și exprima opțiunile, apoi vor pune buletinele în urne distincte, scrie avocatnet.ro. O altă precizare adusă de Guvern este faptul că alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot doar pentru un singur tip de scrutin și că prezența la vot va fi consemnată pe liste electorale diferite pentru cele două tipuri de alegeri.

Acest lucru înseamnă că cetățenii vor putea vota fie la un singur scrutin (alegerile europarlamentare sau referendum), fie la amândouă. Întrucât votul este un drept, nu o obligație, cetățenii aveau și până acum opțiunea să voteze după bunul plac. În data de 26 mai 2019, cetățenii români vor putea vota membrii din România în Parlamentul European. Cu aceeași ocazie se organizează și un referendum național pe justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis.