Registru naţional pentru pacienţii cu boală cronică de rinichi

Sursa foto: wikihow.com
Sursa foto: wikihow.com

Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea unui registru naţional pentru pacienţii cu boală cronică de rinichi în stadiul de predializă.  Potrivit referatului de aprobare a proiectului, crearea unui Registru al pacienților cu boală cronică de rinichi în stadiul de predializă, denumit în continuarea Registrului Național de Predializă este necesară având în vedere faptul că boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică, atât prin prevalență, cât și prin costurile determinate în cadrul sistemului de sănătate, pentru o monitorizare adecvată a pacienților cu boală cronică de rinichi.

,,Comisia de nefrologie a Ministerului Sănătății propune înființarea Registrului Național de Predializă, utilizând program informatic denumit ReNal, pus la dispoziție cu titlu gratuit de către Asociația de Nefrologie, Dializă și Acces Vascular. Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” va asigura coordonarea tehnică la nivel național, respectiv de realizarea, implementarea şi managementul Registrului Naţional de Predializă, iar coordonarea științifică va fi asigurată de cadrele didactice din cadrul Clinicii de Nefrologie și Dializă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan”, în colaborare cu Comisia de nefrologie a Ministerului Sănătății”, se mai arată în document.

Medicii în specialitatea Nefrologie care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare ce furnizează servicii medicale pentru pacienții diagnosticați cu boală cronică de rinichi stadiile 1-5 vor fi obligați să raporteze datele în Registrul Național de Predializă, în condițiile prezentului ordin şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Medicii în specialitatea Nefrologie care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare ce furnizează servicii medicale pentru pacienții diagnosticați cu boală cronică de rinichi stadiile 1-5 vor putea prescrie medicație specifică acestei patologii doar pacienților înscriși în Registrul Național de Predializă.