Angajații Ministerului Apărării Naționale (MApN) și cei ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ar putea avea posibilitatea de a lucra și după împlinirea vârstei standard de pensionare, scrie avocatnet.ro. Măsura este cuprinsă într-un proiect de act normativ ce vizează modificarea mai multor aspecte legate de pensiile militare de stat și care a fost adoptat recent la Senat, astfel că aceasta se va îndrepta în curând către votul decisiv al deputaților.
Mai multe măsuri ce vizează pensiile militarilor și polițiștilor sunt de găsit în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare. Inițiativa legislativă a fost adoptată luni la Senat și, pentru a se putea aplica, are nevoie de votul deputaților și de oficializare, prin publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, documentul se va îndrepta în curând către votul Camerei Deputaților, Forul decizional în acest caz, menționează avocatnet.ro.Propunerea legislativă prevede, printre altele, și acordarea posibilității angajaților MAI și MApN de a lucra și după ce împlinesc vârsta la care pot ieși la pensie. Astfel, dacă măsurile conținute de acest document vor ajunge să se aplice, salariații MAI și MapN vor putea solicita rămânerea în activitate și după împlinirea vârstei standard de pensionare.
Militarii și polițiștii care vor decide să lucreze și după ce au împlinit vârsta de pensionare vor primi un spor de 2% la salariul lunar brut. Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută în legislația în vigoare este de 60 de ani, ceea ce înseamnă că polițiștii și militarii vor putea face cererea de rămânere în activitate doar după împlinirea acestei vârste. În forma inițială, proiectul de act normativ prevedea ca militarii și polițiștii să poată lucra cel mult cinci ani peste vârsta standard de pensionare, dar forma adoptată recent de senatori nu mai amintește de o asemenea limitare.
Totuși, inițiatorii proiectului stabilesc și o condiție pentru polițiștii și militarii care vor dori să activeze și după împlinirea vârstei de pensionare. Astfel, aceștia vor putea rămâne în activitate doar dacă sănătatea le permite să presteze activitățile implicate de postul ocupat. Această propunere legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată și de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.