VIDEO: Autoritățile au făcut un bilanț parțial al pagubelor incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris

Sursa foto:lemonde.fr
Sursa foto:lemonde.fr

La primele ore ale dimineţii, ministrul adjunct de interne, Laurent Nunez  Junior French Interior Minister declara că focul a fost stins şi că prioritatea pentru următoarele ore este că experţii să verifice cât de stabilă este structura catedralei. Docamdată, nu se cunosc cauzele acestei catastrofe, însă autorităţile cred că ar putea fi legate de lucrările de restaurare demarate de curând la acest edificiu.

După cum au precizat pompierii, incendiul a izbucnit în mansarda catedralei gotice. Cel mai probabil, s-a declanşat la schelele instalate pe acoperişul edificiului. Autoritățile au făcut un bilanț parțial al pagubelor: tot acoperişul de aproximativ 1.000 de metri pătraţi este distrus, iar partea cea mai înaltă, fleşa – turla care se înalţa deasupra catedralei până la 96 de metri – s-a prăbuşit. Totuși, autorităţile spun că multe dintre operele de artă şi obiectele de cult din interior au fost salvate: câteva elemente de ahitectură, coroana cu spini, tunica Sfântului Louis, câteva picturi, statuia Fecioarei Maria, care nu se știe în ce stare este.

Regiunea Ile-de-France urmează să deblocheze un ,,ajutor de urgenţă” în valoare de zece milioane de euro ,,pentru a ajuta arhiepiscopia să efectueze primele lucrări” de reconstrucţie la Catedrala Notre-Dame de Paris, relatează AFP. De asemenea, grupurile LVMH şi Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, iar peste 6.400 de euro au fost strânşi deja în „colecta naţională” iniţiată de Fondation du Patrimoine marţi, scrie stiri pe surse.ro. Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie. Regele din Krindjabo, capitala regatului Sanwi, în sud-estul Cote d’Ivoire, va face o donaţie pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame de Paris, unde a fost botezat în anii 1700, Louis Aniaba, un prinţ din regat, anunță Agerpres.

 

Știri despre: ,