Persoanele fizice care își modernizează locuințele sau care și le construiesc sau demolează vor risca amenzi de până la 6.000 de lei dacă aruncă aiurea gunoaiele rămase în urma lucrărilor. Modificarea este foarte aproape de a se aplica, după ce președintele țării a promulgat joi legea care va crește amenda maximă aplicabilă, de la 2.000 de lei, cât (încă) este acum. În plus, cei amendați vor fi obligați să ia deșeurile, să curețe și apoi să le elimine legal, scrie avocatnet.ro.
Legea în care sunt cuprinse măsurile a fost promulgată joi de președintele României și tot ce mai trebuie să se întâmple pentru a se aplica e ca aceasta să apară în Monitorul Oficial. În plus, având în vedere că nu există niciun termen special de intrare în vigoare a modificărilor (aplicându-se, astfel, cel obișnuit, de trei zile de la momentul publicării în Monitor), sunt șanse mari ca modificările să se aplice din sceastă săptămână.
În esență, aceasta prevede majorarea amenzilor care se pot da persoanelor fizice care abandonează deșeurile din construcții. Dacă sancțiunile sunt acum între 1.000 și 2.000 de lei, pe viitor vor fi între 3.000 și 6.000 de lei.
Pe deasupra, persoanele fizice amendate vor fi obligate să ia deșeurile, să curețe terenul pe care le-au aruncat și apoi să le elimine legal. La fel vor fi obligate să facă și firmele prinse că abandonează deșeuri.
Inițiatorii proiectului de lege vor astfel să combată practica generalizată de a arunca deșeurile din modernizări, construiri și demolări fie în pubelele sau ghenele pentru deșeuri municipale, fie pe drumuri sau pe terenurile abandonate.
Practic, cei amendați scapă acum de orice obligație de a elimina deșeurile din construcții. Asta înseamnă că autoritățile locale sunt cele nevoite să le ia, să curețe și apoi să le elimine legal, pe banii publici. Iar uneori costurile autorităților sunt mai mari decât amenzile încasate pentru abandonarea gunoaielor la întâmplare.
În același timp, deoarece amenzile pot fi plătite rapid la jumătate din cuantumul minim, mulți preferă sancțiunea, în loc să-și bată capul să găsească și să plătească o firmă autorizată pentru colectarea și eliminarea lor.
Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie să apară în Monitorul Oficial.