Cei 27 de șefi de stat și guverne ar putea adopta o Declarație istorică în România, la summitul informal al Consiliului European de la Sibiu

27 de lideri UE (fără Marea Britanie) s-au adunat azi la Sibiu, la summitul informal al Consiliului European, unde vor negocia ultimele detalii ale unei Declarații ce va stabili strategia dezvoltării Europei post- Brexit. Tot azi are loc la Sibiu și ședința conducerii PPE.  La reuniunea găzduită de Klaus Iohannis participă, între alții, președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei Mark Rutte, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.  Peste 2.000 de oameni au fost prezenți în Piața Mare din Sibiu. Președintele Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei și președintele Franței au fost primiți cu aplauze. ,,Trebuie să știm cum să ne apărăm în fața provocărilor”, a spus Macron, la sosire, scrie g4media.ro.

,,Felicitări de Ziua Europei, e o zi frumoasă, o zi mare. Începem Summitul de la Sibiu și azi, de ziua sa, Europa vine în România. Din centrul României, de la Sibiu, se va decide viitorul UE .(…) Avem pregătită o declarație pentru cetățenii europeni, declarația de la Sibiu, care va arăta că suntem uniți, hotărâți, suntem implicați, știm ce vrem. O zi foarte importantă pentru România, azi Europa vine la noi. România contează, românii contează. (…) Apelul pentru alegeri: sunt printre semnatarii apelului. Toți președinții de state din UE am semnat un apel princ are îi chemăm pe europeni la urne. Nu sunt alegeri obișnuite, la ele se decide viitorul UE. Cetățenii europeni sunt chemați să decidă prin vot ce fel de viitor UE vrem. Au de ales între partide extremiste, populiste, care vin cu sloganuri, nu soluții. Referendumul e despre viitorul nostru în UE, acum se decide calea pe care vom merge în EU. Merită să votăm, România e o țară europeană, respectată, vin toți liderii UE la noi, haideți să fin pro-europeni, să mergem la vot”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis în alocuțiunea sa.

Premierul Ungariei, spre deosebire de omologii săi, care au coborât din limuzine, a sosit pe jos în piaţă. Angela Merkel a sosit în jurul orei 12.30 la Summitul şefilor de stat şi de guvern de la Sibiu. ,,Vreau să mulţumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei (…) După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, vom vorbi despre agenda strategică a Uniunii Europene. Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne intresează să şi păstrăm valorile europene şi să le promovăm în afara Uniunii Europene“, a spus Angela Merkel, la sosirea la summitul de la Sibiu.  Liderii europeni s-au așezat la mese și urmează să discute despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică.  Principalul subiect al discuțiilor la reuniunea informală a Consiliului European de la Sibiu este viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024.  De asemenea, este de așteptat să fie adoptată o Declarație istorică la Sibiu, care a fost redactată de președintele Klaus Iohannis, cu ajutorul președintelui Comisiei Europene și al președintelui Consiliului European.

Știri despre: , , ,