La 1 ianuarie 2019, în legislație vor apărea noi taxe, iar aplicarea anumitor impozite se va prelungi. Concret, impozitele suplimentare stabilite pentru domeniul gazelor, al energiei electrice și al altor resurse naturale se vor aplica în continuare, deși ar fi trebuit să dispară la 31 decembrie 2018, iar ca taxe noi vom avea unele pentru firmele din domeniul energiei electrice și termice, pentru organizarea jocurilor de noroc și, în fine, mult-discutata taxă pe lăcomie.
Măsurile sunt incluse într-un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Acesta a fost lansat marți în dezbatere publică și, ca să se aplice, are nevoie doar de aprobarea Executivului.
- Companiile care organizează jocuri de noroc offline vor plăti, din prima zi a anului 2019, o taxă anuală de 3% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent. Totodată, cei care organizează jocuri de noroc online vor plăti o taxă anuală de 5% din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent. Însă Guvernul nu-i va ierta nici pe cei care încep activitatea în timpul anului – aceste firme vor plăti o taxă lunară de 3% (jocuri offline) sau 5% (jocuri online) din totalul taxelor de participare încasate în luna precedentă, situație în care taxa anuală nu se va datora în anul de după cel de înființare.
- O taxă despre care s-a discutat intens în ultimele ore este cea pe lăcomie – exact așa scrie în proiectul Executivului. Mai precis, de la 1 ianuarie 2019, băncilor și IFN-urilor li se va aplica o taxă progresivă pe active. Aceasta se va aplica în situația în care media trimestrială ROBOR va depăși pragul de referință de 1,5 %.
- În viitorul apropiat o să apară în legislație și o contribuție bănească percepută de la companiile care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice. Aceasta va fi de 3% din cifra de afaceri realizată de aceste firme. Această contribuție nu are o dată specială de aplicare, astfel că se va introduce chiar de la data apariției proiectului de OUG în Monitorul Oficial (probabil cu câteva zile înainte de Anul Nou).
- Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural se va aplica inclusiv în anii 2019, 2020 și 2021, prevede proiectul de ordonanță de urgență, deși acesta urma să fie eliminat la 31 decembrie 2018. Acesta se aplică operatorilor licențiați de transport de energie electrică și gaze naturale, dar și anumitor distribuitori licențiați de energie electrică și gaze naturale.
- O prelungire până în anul 2021 se va aplica și pentru impozitul pe veniturile din activitățile de exploatare a resurselor naturale (altele decât gazele naturale). Și acesta ar fi trebuit să dispară la finele anului 2018, dar va fi aplicat și în următorii trei ani. Acest impozit se aplică firmelor care se ocupă de exploatare forestieră, extracția cărbunelui superior/inferior, extracția petrolului brut, extracția minereurilor feroase, extracția minereurilor de uraniu și toriu, extracția altor minereuri metalifere neferoase și alte activități extractive.
Atenție! Proiectul de ordonanță de urgență NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.