Despre campania ,,România vrea autostrăzi #şîeu” și cum s-a desfășurat ,,protestul de 15 minute” în Vrancea și în țară

Sursa foto:Facebook-Radu Păltineanu
Sursa foto:Facebook-Radu Păltineanu

Oameni de afaceri, angajaţi din firme, dar şi şoferi aflaţi în trafic au susţinut vineri campania ,,România vrea autostrăzi #şîeu” şi-au oprit activitatea sau şi-au oprit maşinile în trafic timp de 15 minute începând cu ora 15:00. ,,România vrea autostrăzi #şîeu” este o campanie iniţiată de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, cel care a construit un metru de autostradă la Suceava, într-o singură zi. Ulterior, omul de afaceri a anunţat că, pe 15 martie, începând cu ora 15,00, va întrerupe activitatea timp de 15 minute în întregul lanţ de restaurante pe care îl deţine, în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor din Moldova şi din întreaga ţară. Totodată, el i-a provocat şi pe alţi oameni de afaceri din ţară să-i urmeze exemplul.

          Prin urmare, astăzi, acțiunea s-a extins la nivel naţional. Spre exemplu, în Vrancea s-au alăturat protestului #şîeu reprezentanţii mai multor firme de software, dealeri auto, firme de mase plastice, comercianţi din diverse sectoare de activitate, dar şi un producător de vin. De asemenea, pe centura municipiului Focşani, traficul a fost parţial blocat de sutele de şoferi care au oprit maşinile la ora 15,00 şi mai multe firme au întrerupt lucrul pentru 15 minute iar angajaţii au ieşit în stradă, alături de patroni, pentru atrage atenţia asupra lipsei autostrăzilor din Moldova.

,,Vrem şi noi autostradă la Focşani sau măcar să avem drumuri civilizate, să ne putem desfăşura activitatea pentru probleme. Infrastructura suferă foarte mult la momentul actual. Nu este un eveniment pe care să-l fi făcut public, dar toată lumea la ora 15,00 a ieşit în stradă, în mod spontan“, a declarat potrivit Agerpress, Dan Găitănaru, reprezentantul unei firme de vânzări auto din Focşani.

,,Regiunea Moldova este uitată de toate guvernările din 1989 şi până astăzi, astfel încât dezvoltarea acestei regiuni este inexistentă. Ca să dezvolţi o regiune îţi trebuie autostrăzi. Şi atunci, demersul celor de la Suceava mi se pare atât de întemeiat încât am aderat şi noi şi am ieşit în stradă pentru a protesta pentru lipsa de grijă pentru autostrăzile din Moldova. Sperăm să se schimbe ceva, pentru că orice protest civic trebuie să aibă ecou în urechile guvernanţilor“, a declarat, conform aceleiași surse, Mihai Dărmănescu, preşedintele unei societăţi de mase plastice din Focşani.

Unii dintre angajaţii firmelor care au ieşit să protesteze s-au declarat deranjaţi de faptul că poliţia a intervenit pentru a pune circulaţia în mişcare. ,,Din păcate, poliţia nu a fost alături de noi. Era traficul blocat. La fix se opriseră toate maşinile. Poliţiştii au venit şi au dat drumul la trafic“, a declarat un angajat al unei firme de pe centura oraşului, care a declarat că protestează pentru viitorul copiilor săi.

În județul Arad, angajaţii unor magazine, ateliere mecanice, spălătorii auto sau mici fabrici au oprit lucrul timp de 15 minute, cu acordul patronilor. Mai multe firme din judeţul Bistriţa-Năsăud, în special din municipiul reşedinţă de judeţ, s-au raliat protestului „România vrea autostrăzi” şi au decis să îşi suspende activitatea vineri, de la ora 15,00, timp de 15 minute, unii dintre aceştia oferindu-le, în schimb, clienţilor cafea sau suc şi posibilitatea de a vorbi despre motivele care au dus la această formă de protest. În județul Bacău, sute de şoferi au oprit maşinile şi au blocat circulaţia pe ambele sensuri ale Drumului Naţional Bacău-Buhuşi-Piatra Neamţ, timp de 15 minute, la ora 15:00. Au fost oprite spontan atât camioane, TIR-uri, cât şi autoturisme, şoferii staţionând, fără să claxoneze, dar cu motoarele pornite şi luminile aprinse pe avarii.

Aproximativ 100 de persoane au participat, vineri după-amiază, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani, la o acţiune de protest în semn de nemulţumire faţă de lipsa infrastructurii rutiere. Protestatarii au stat în faţa Instituţiei Prefectului timp de 15 minute, timp în care au scandat “Şi noi vrem autostrăzi”, dar şi lozinci de genul “Hoţii!” sau “Demisia!”.

Și liderii USR Braşov s-au alăturat vineri, la 15,00, protestului “România vrea autostrăzi”, considerând că acesta este binevenit. Câteva sute de conducători auto s-au alăturat, vineri, protestului “#şieu”, la nivelul judeţului Caraş-Severin.

La Reşiţa, cei mai mulţi dintre ei au blocat intrările în benzinăriile din Triaj şi de pe Calea Caransebeşului, iar în judeţ, cele mai multe dintre maşini au circulat cu viteză redusă, în timp ce mergeau claxoanele. De asemenea, în unele supermarketuri, activitatea a fost suspendată pentru 15 minute.

Sute de angajaţi ai unei companii de IT şi ai celui mai mare lanţ de restaurante din Transilvania au Întrerupt vineri activitatea pentru un sfert de oră, în semn de solidaritate cu protestul “România vrea autostrăzi #şîeu”, iar în anumite zone din Cluj-Napoca şi din judeţ unii şoferii au blocat circulaţia, oprind maşinile puse pe avarie în trafic. Una dintre cele mai mari companii de dezvoltare de software din Cluj, care are 400 de angajaţi, a decis întreruperea activităţii vineri, pentru ,,protestul de 15 minute”.

Zeci de şoferi şi-au întrerupt vineri deplasarea timp de 15 minute, pe podul rutier de la marginea oraşului Năvodari şi au protestat faţă de lipsa autostrăzilor, fiind blocate primele benzi ale carosabilului, pe ambele sensuri de circulaţie. Şi în municipiul Constanţa, unii dintre şoferi au protestat oprind maşinile pe marginea diverselor artere rutiere. Totodată, mai mulţi agenţi economici din judeţ şi-au întrerupt activitatea pentru 15 minute.

Hotelul Peştera şi două primării din judeţul Dâmboviţa au participat la protestul #RomâniaVreaAutostrăzi. Faleza superioară a Dunării, una dintre cele mai importante căi rutiere din municipiul Galaţi şi singura pe care se poate circula cu viteza de 70 km/h în localitate, a fost blocată vineri în timpul protestului de 15 minute organizat pentru a atrage atenţia asupra lipsei autostrăzilor din Moldova.

Participanţii la protest, taximetrişti, membri #rezist, elevi, studenţi, pensionari, au trecut încontinuu timp de 15 minute pe trecerile de pietoni amplasate în zona scărilor care coboară spre faleza Dunării, blocând traficul.

Mai mulţi primari din judeţul Gorj s-au alăturat, vineri, protestului “15 minute de grevă generală. România vrea autostrăzi”, întrerupând activitatea timp de 15 minute. Protestul “România vrea autostrăzi” s-a desfăşurat vineri şi în Harghita, participând reprezentanţi ai şcolilor de şoferi şi firmelor de taxi din Miercurea Ciuc, dar şi unii oameni de afaceri din Harghita, care spun că îşi doresc să poată circula rapid şi în siguranţă prin ţară. La ora 15:00, aproximativ 60 de maşini aparţinând şcolilor de şoferi şi firmelor de taxi din Miercurea Ciuc au pornit, din apropierea gării, într-un marş prin oraş, pe un traseu care inclus şi sediul Primăriei.

Cel mai important producător de carne de pasăre şi ouă din judeţul Hunedoara s-a alăturat vineri protestului naţional “România vrea autostrăzi”, managerul companiei apreciind că infrastructura precară afectează activitatea firmei pe care o conduce, scrie g4media.ro.

Circulaţia în centrul Iaşiului a fost blocată, vineri, la ora 15,00, timp de 15 minute, de peste 1.500 de susţinători ai mişcării „România vrea autostrăzi #şîeu”. Fie că au venit cu maşinile proprii, cu basculante, taxiul sau pe jos, cele peste 1.500 de persoane adunate în Piaţa Palatului Culturii au strigat la unison „şîeu” din dorinţa de a avea nu doar o autostradă care să lege Estul de Vestul ţării, dar şi o infrastructură rutieră asemeni celorlalte state europene. Artiştii Ateneului din Iaşi au răspuns şi ei manifestului #şîeu.

Traficul rutier a fost blocat complet în centrul municipiului Târgu Mureş, vineri, timp de 15 minute, în cadrul protestului “România vrea autostrăzi – #şieu”. Protestarii, în special tineri, au purtat pancarte cu “România vrea autostrăzi”, drapele tricolore şi însemne “#sieu” şi s-au plimbat pe trecerile de pietoni din Piaţa Trandafirilor. Şoferii blocaţi în trafic s-au solidarizat cu protestatarii şi au claxonat timp de 15 minute, arătând că nu este firesc ca oamenii să moară pe şosele din cauza aglomeraţiei şi că nu este firesc ca politicienii să nu ia măsuri după atâţia ani.

Peste 120 de angajaţi ai unui fast food care are localuri în Satu Mare şi Baia Mare au oprit luni lucrul pentru 15 minute, pentru a solicita construirea de autostrăzi. Angajaţii firmei s-au fotografiat în faţa restaurantului central, afişând un banner cu sigla firmei şi sloganul #sîeu. Primăria Municipiului Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi zeci de companii din judeţul Sibiu au fost solidare vineri, cu campania #şîeu. Angajaţii Primăriei Sibiu şi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă nu au putut face pauză vineri, timp de 15 minute, însă aceste două instituţii au transmis mesaje publice prin care au arătat că susţin campania #şîeu.

La protestul „şîeu” au participat taximetrişti, şi-au întrerupt activitatea unele magazine, patiserii şi restaurante, dar şi simplii participanţi în traficul din Timişoara. Traficul a fost blocat preţ de 15 minute pe DN 24A, la ieşirea din Vaslui spre Bârlad, în semn de protest faţă de lipsa unei autostrăzi care să lege Moldova de restul ţării. Mii de angajaţi de la unele dintre cele mai importante firme din judeţul Vâlcea, dar şi o parte însemnată a presei locale s-au alăturat protestului „România vrea autostrăzi” şi vineri, de la ora 15.00, au întrerupt activitatea timp de 15 minute.

Știri despre: ,