Efectul „freezing rain” în România. Cea mai bună metodă de a dezgheța mașina

Sursa foto: imagenesmy.com
Sursa foto: imagenesmy.com

Codul portocaliu de polei în judeţele din sud estul ţării a creat multe probleme pe drumuri. Zeci de şoferi au fost blocaţi mai multe ore pe un drum ce leagă oraşul Buzău de Brăila, iar mai multe maşini au derapat în judeţul Bihor. Tot poleiul a fost de vină după ce peste 70 de gălăţeni au ajuns la spital cu fracturi, luxații și entorse la mâini și picioare. Potrivit medicilor, numărul celor care au ajuns azi la spital cu astfel de probleme este de 10 ori mai mare decât într-o zi obișnuită.

Pe geamurile maşinilor este un strat destul de gros de ghaeţă care nu poate fi îndepărtat prea uşor nici măcar cu racleta. Soluţiile care ar trebui să ajute la topirea zăpezii sunt aproape inutile. Dimineaţă, toate maşinile din Bucureşti erau complet acoperite de un strat de gheaţă. Şoferii s-au chinuit minute bune până au reuşit să plece la drum. Cea mai bună soluţie este pentru șoferi este să pornească motorul şi în felul acesta maşina se va dezgheţa mai repede.

Dacă nu ai un spray special, amestecă două treimi spirt cu o treime apă. Toarnă această soluție într-un recipient cu pulverziator. În câteva secunde după ce vei pulveriza amestecul pe ștergătoare, acestea se vor dezgheța. Tot din cauza poleiului, traficul a fost blocat între Buzău şi localitatea Vizireni. Mai multe maşini au rămas captive în câmp timp de 4 ore. În Galaţi, o ambulanţă a fost implicată într-un accident din cauza poleiului.

Freezing rain sau „ploaie înghețată” este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. Nu contează dacă vorbim despre metal sau asfalt. Tocmai de aceea, recomandarea este să fim foarte precauți în perioada următoare, dacă observăm apariția fenomenului. Vorbim mai ales despre șoferi, dar și pietonii trebuie să fie precauți, mai ales că medicii au anunțat că fracturile și entorsele s-au înmulțit de zece ori în această perioadă.

Știri despre: ,