Leul se va deprecia în continuare, pe parcursul acestui an, iar un șoc extern puternic va lăsa moneda noastră națională mai vulnerabilă decât celelalte din regiune. ,,Anticipăm un curs EUR/RON în intervalul 4.6500- 4.7000 pentru prima parte a anului 2019 și 4.7000 – 4.7500 în a doua parte, pe fondul unei deprecieri graduale, controlate de banca centrală pentru a evita reinflamarea presiunilor inflaționiste. Probabil, într-un viitor apropiat, ce ține și de evoluția ratei inflației, BNR își va ajusta în sus intervalul actual de confort (4.6200-4.6700), probabil ințial spre 4.6500-4.7000, apoi gradual mai sus. În cazul unui șoc extern, de exemplu un Brexit dezordonat (ceea nu nu reprezintă scenariul nostru de bază), vulnerabilitățile menționate anterior expun moneda românească la un risc de depreciere mai ridicat față de alte monede din regiune”, a explicat Ciprian Dascălu, Chief Economist, Macroeconomic Research, ING Bank România.
Prognoza autorităților
Guvernul, prin intermediul Comisiei Naționale de Prognoză, este mai optimist decât bancherii în ceea ce privește cursul euro-leu pentru anul 2019. Potrivit proiecției de toamnă, valoarea medie estimată este de 4,65 de lei/euro.
Isărescu: BNR nu face prognoze pe curs
În octombrie 2018, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a reamintit că BNR nu face prognoze de curs, adăugând că lipsa de estimări din partea instituției dă credibilitate cursului de schimb. ,,Este clar că, de o jumătate de an, cel puțin, opinia publică a fost bombardată cu prognoze, aprecieri, evaluări, unele chiar de la specialiști, că se va întâmpla ceva cu cursul, că se va duce dincolo de un prag, dincolo de alt prag, că va sări, că se va deprecia, că se va întâmpla așa și pe dincolo, ca să rămân ușor confuz, pentru că noi ne menținem ideea că nu facem prognoze de curs. Asta a fost însă realitatea. Cel puțin pe termen scurt, fără să ne ancorăm la curs, n-am ieșit din inflation targeting. Ca să fim corecți, dacă ne uităm la toți foști țintitori de inflație (n.red. – alte bănci centrale), am rămas cei mai ușor conservatori. (…)
Fără să facem prognoze de curs, trebuia să dăm o anumită credibilitate evoluției cursului, pentru că, probabil știți, mai bine decât mine, că trăiți în România și în piață, că multora dintre produsele de import li se stabilește prețul în lei la cursul cel mai depreciat, evaluat în piață, în general. Așa face oricare importator, își asigură o marjă de câștig minim, ca să nu intre pe pierdere. O simplă declarație a Băncii Naționale sau un simplu cuvânt al Guvernatorilor, << Vedeți că nu este adevărat >>, știți bine că nu este suficient, mai ales într-un mediu social, politic tensionat, cu activitate mediatică intensă”, a explicat Isărescu, la acea vreme.