Răscoala primarilor. Variantă de lucru în coaliție: Fond special pentru echilibrarea bugetelor locale

Sursa foto: ziare.com
Sursa foto: ziare.com

Coaliția de guvernare discută despre schimbarea cotelor din impozitul pe venit care va fi încasat de primării prin legea bugetului de stat pe 2019, au spus surse guvernamentale. Cotele actuale de repartizare a sumelor colectate din impozitul pe venit sunt 60% din impozitul pe venit merge la primării, 20% din impozitul pe venit merge pentru echilibrarea bugetelor locale și 20% din impozitul pe venit merge la Consiliile Județene.

Varianta discutată în coaliția de guvernare este 60% din impozitul pe venit merge la primării, 20% din impozitul pe venit merge pentru echilibrarea bugetelor locale, 15% din impozitul pe venit merge la Consiliile Județene și 5% din impozitul pe venit va fi alocat, în mod egal, de Ministerul Finanțelor, către cele 41 de județe.

Astfel, Consiliile Județene pierd o parte din fonduri, care se vor împărți egal către UAT-uri, banii urmând să fie transmiși dintr-un „coș” format la Ministerul Finanțelor. În ultimele două săptămânii, primarii municipiilor din România au protestat în mod repetat față de modalitatea de finanțare a administrației publice locale în 2019.

Știri despre: ,