România încearcă să-și blocheze propriul candidat la șefia Parchetului European

Sursa foto: wikipedia
Sursa foto: wikipedia

Ministrul Justiției din România a promis să facă tot ce-i stă în putință pentru a bloca accesul candidatului elogiat al țării sale la funcția de șef al Parchetului Uniunii Europene. Laura Codruța Kövesi și-a câștigat reputația de „țar al anticorupției“ în România pentru încercările ei îndrăznețe de a înlătura acest flagel într-unul dintre cele mai corupte state din UE, scrie The Guardian. În calitate de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Kövesi a luat în vizor prim-miniștri, miniștri, primari și membri ai Parlamentului, înainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justiției, Tudorel Toader, în iulie 2018. În această săptămâna, Toader a declarat că Uniunea Europeană nu este conștientă de „abuzurile comise de Laura Codruța Kövesi “, atunci când a condus DNA și a promis că va trimite motivele demiterii care au dus la demiterea ei miniștrilor Justiției din UE. Comentariile lui Toader pun în lumina reflectoarelor corupția generalizată din țara sa, notează cotidianul britanic.

The Guardian amintește că, în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupției face pași înapoi, subliniind presiunea asupra DNA, iar unii diplomați europeni consideră că România ar trebui să fie sancționată pentru slăbirea statului de drept, dacă Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a șterge cazierul politicienilor condamnați pentru corupție. Tot The Guardian mai amintește că un juriu de specialiști în Drept, o comisie independentă de selecție, a decis că Laura Codruța Kövesi este cea mai bună alegere pentru a conduce noul Parchet al UE, care va fi dedicat combaterii criminalității transfrontaliere în materie de TVA și fraudei împotriva bugetului UE.

O scrisoare a comisiei de selecție trimisă la Consiliul miniștrilor de Justiție ai UE și Parlamentului European o plasează pe Kövesi pe primul loc, fiind preferată în fața unui candidat francez și a unuia german. The Guardian menționează că într-un interviu acordat în 2015 de Codruța Kövesi cotidianului britanic, aceasta a declarat că guvernul român încearcă mereu „să ne lipsească de instrumentele necesare pentru a limita posibilitățile noastre de investigare“.

Sub conducerea ei, DNA a dus la condamnarea pentru abuz în serviciu a celui mai puternic politician din România, Liviu Dragnea, liderul PSD, considerat „artizanul eforturilor de rescriere a legilor privind corupția“, subliniază publicația.The Guardian menționează și protestele masive din stradă împotriva încercărilor Guvernului de a dezincrimina corupția. De asemenea, publicația precizează că România, care deține în prezent președinția rotativa a UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-șef al Parchetului European, întrucât aceasta se face cu votul majorității din Parlamentul European.