S-a declarat oficial epidemia de gripă, în România! Școlile rămân deschise

Sursa foto: cbc.ca
Sursa foto: cbc.ca

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a anunțat astăzi, că este declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii. Ea a spus că a comandat 30.000 de vaccinuri și a avut o serie de recomandări spitale și pentru populație. „Putem spune în acest moment că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică. Existând o succesiune de trei săptămâni epidemice se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. (…) De la începutul sezonului au fost înregistrate 54 de decese confirmate cu virus gripa. (…) Gripa evoluează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensități diferite. (…) S-a constatat epidemia”, a spus ministrul Sănătății, precizând că sudul țării este cel mai afectat.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.      Pe de altă parte, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol a menționat că nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza circulației virusului gripal, precizând că aceasta este o măsură luată în situații extreme, iar „noi trăim o situație normală”.

Nu se pune problema de carantină, carantina este adoptată în situații extreme, situație pe care nu o trăim, trăim o situație normală, dacă vreți gripa așa evoluează câteodată în număr mai mare de cazuri față de sezoane anterioare. Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizația Mondială a Sănătății, de obicei. Există un regulament, tratat internațional care stipulează aceste lucruri„, a declarat Adriana Pistol.

Ministrul Sănătății a mai declarat că în perioada epidemiei de gripă cursurile nu vor fi suspendate, iar anumite cazuri, decizia aparţinând DSP. La rândul său, directorul de la „Matei Balș”, Streinu Cercel, a precizat că este important ca, în vacanţă, elevii să evite aglomerațiile. “Evoluţia gripei este influenţată de aglomeraţii mai puţine, iar vacanţa de săptămâna viitoare credem că poate să influenţeze în bine cu condiţia ca în această perioadă copii să evite colectivităţile. (…) În prima săptămnă în care am luat decizia de a transmite rugămintea Ministerului Educaţiei Naţionale de a suspenda cursurile, avem 5.824 de îmbolnăviri. În următoarea săptămână, exceptând acele zile libere am avut 4.700, tot un număr foarte mare. (…) Este vorba despre infecţii respiratorii, nu vorbim de gripă. (…) Potrivit ministrului, şcolile nu se închid, dar „inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%””, a declarat, miercuri, ministru Sănătăţii, Sorina Pintea.

Știri despre: ,