Vrancea, lovită de gripă și viroze. Situație critică și în alte zone

 

România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de gripă și viroze, în plin sezon de răceală, avertizează managerii de spitale.

Potrivit acestora, numărul cazurilor de insuficiență respiratorie acută este în creștere exponențială, situație care necesită îngrijire medicală imediată și, în unele cazuri, chiar spitalizare sau terapie intensivă.

Pacienții prezintă simptome precum febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse și stare generală de slăbiciune. Medicii îndeamnă persoanele care manifestă astfel de simptome să nu amâne vizita la medic și să evite auto-medicația, folosirea „leacurilor băbești” sau a tratamentelor recomandate de cunoscuți.

Potrivit datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, numărul de cazuri a crescut cu aproape 15% în ultima săptămână a anului 2023.

Astfel, majoritatea cazurilor sunt infecții virale ale căilor respiratorii superioare, urmate de pneumonii și cazuri de gripă.

Analiza DSP arată că incidența cea mai mare pentru gripă și pneumonii este în rândul persoanelor cu vârsta între 15 și 49 de ani, în timp ce copiii între 5 și 14 ani sunt cei mai predispuși la infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare.

În aceeași perioadă, numărul internărilor a scăzut cu 42 față de săptămâna precedentă, însă acestea reprezintă totuși aproape 8% din totalul cazurilor.

Din totalul internărilor, majoritatea sunt cauzate de pneumonii și gripă.