Majorarea salariului minim cu 190 de lei, discutată deja de ceva vreme, e cuprinsă într-un proiect de hotărâre de Guvern aflat momentan pe circuitul de avizare la nivelul Executivului. Astfel, de la 1 ianuarie, salariul minim va ajunge la 2.080 de lei, iar pentru cei care se află în funcții cu studii superioare și au măcar un an vechime în domeniul respectivelor studii va exista un salariu minim diferențiat, de 2.350 de lei. În proiect nu se mai regăsește ideea acordării acestui salariu minim mai mare și celor cu măcar 15 ani vechime.
Salariul minim va urma să fie majorat de la 1.900 de lei, cât este acum, la 2.080 de lei, începând de la 1 ianuarie 2019, potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim pe țară garantat în plată, aflat momentan în circuitul de avizare. Ca să intre în vigoare, Executivul trebuie să-l adopte în viitorul apropiat și să fie publicat în Monitorul Oficial. “Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.080 de lei, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră“, scrie în proiect.
Același document prevede și un salariu minim brut diferit pentru cei care ocupă funcții cu studii superioare și au o vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul acelor studii: 2.350 de lei lunar, pentru un program de normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră. Recent, Guvernul a adoptat o modificare a Codului muncii care permite stabilirea unui cuantum diferențiat al salariului minim. Astfel, Guvernul poate oricând să stabilească un salariu minim diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă.
Dacă ne uităm la proiectul de OUG vedem că ideea acordării unui salariu minim de 2.350 de lei celor cu minimum 15 ani vechime în muncă a dispărut. Aceasta a fost ideea avansată, în noiembrie, de ministrul muncii la vremea aceea, Lia Olguța Vasilescu. “De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei“, spunea ministrul de atunci.
Important! Ori de câte ori găsim în alte acte normative referiri la salariul minim brut (sume de bani care se raportează la acesta), ne vom uita numai înspre valoarea de 2.080 de lei. Precizarea se regăsește în chiar cuprinsul proiectului de HG.
Conform programului de guvernare, salariul minim net urmează să crească anual cu câte 100 de lei până în anul 2020. Salariul minim brut actual de 1.900 de lei a fost stabilit la 1 ianuarie 2018.
Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului minim brut trebuie adoptat de Executiv și apoi publicat în Monitorul Oficial.