Schimbări în legea de finanțare a partidelor politice și al campaniilor electorale

Un proiect de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice şi a campaniilor electorale inițiat la Senat prevede ca toate donaţiile peste un salariu minim pe economie să fie publicate, iar subvenția de la bugetul de stat să fie suspendată în cazul în care ocupă funcţii de conducere, în partidul respectiv, persoane care au suferit condamnări definitive pentru comiterea unor infracțiuni electorale sau de corupție. Regimul donațiilor (art. 6) se schimbă drastic:

(2) Donațiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi până la 48 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

(3) Donațiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

(7) Se interzice persoanelor juridice care, la data efectuării donației, au datorii exigibile mai vechi de 60 de zile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale sau la bugetele locale să facă donații partidelor politice.

Singura donație care va rămâne confidențială va fi cea care este de cel mult un salariu minim, restul fiind obligatoriu publicate online. De asemenea, se introduce posibilitatea de a suspenda subvenția partidelor în cazul în care în organismele lor de conducere sunt persoane condamnate pentru infracțiuni electorale sau pentru infracțiuni de corupție.

În privința modalităților de finanțare de la bugetul de stat, dacă în legislația actuală subvenția este de 75% în funcție de rezultatele de la parlamentare și 25% în funcție de rezultatele de la alegerile locale, proiectul prevede proporții egale, de 50% – 50%.