Senatul a schimbat Codul de procedură penală, după ce CCR a declarat neconstituționale mai multe articole

Sursa foto: buzaumedia.ro
Sursa foto: buzaumedia.ro

Senatul a adoptat, luni, proiectul legislativ privind Codul de procedură penală, în urma deciziei CCR de neconstituționalitate a unor articole. Printre modificări se numără şi eliminarea posibilității ca suspectul sau inculpatul să asiste la audierea victimei. Senatorii au votat adoptarea modificărilor aduse Codului de oprocedură penală cu 74 de voturi „pentru”, 31 de voturi „împotrivă” și 3 abțineri.

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiției a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege. Comisia a decis eliminarea din Codul de Procedură Penală a sintagmei “probe și indicii temeinice” cu privire la condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale. Astfel, în reuniunea de marţi a Comisiei speciale, parlamentarii au decis eliminarea din Codul de Procedură Penală a sintagmei “probe sau indicii temeinice” cu privire la condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale. Astfel, membrii Comisiei au decis revenirea la forma în vigoare, respectiv la formularea “suspiciune rezonabilă”.

Varianta propusă de Parlament, înaintea deciziei CCR, era: “(1) Ori de câte ori există probe sau indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, sunt obligate să întocmească un proces-verbal despre împrejurările constatate”.