Consilierii PNL-USR-PLUS au tăiat banii de funcționare pentru Primăria Focșani

Primăria Focșani va pune lacăt pe ușă în câteva luni deoarece nu mai are bani pentru funcționare din cauza tăierilor de fonduri aprobate de majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani.

Primarul Cristi Valentin Misăilă a explicat într-o conferință de presă că proiectul de buget al municipiului a fost ciopârțit în bătaie de joc de către consilierii majorității și s-a ajuns în situația ca instituțiile din subordine să nu mai aibă bani de funcționare iar unele chiar să fie pe minus.

Au fost tăiate fonduri pentru serviciile din cadrul Primăriei și nu mai poate fi asigurată evidența documentelor în registratură, nu mai sunt bani pentru mentenanța sistemului de impozite și taxe sau plăți on-line, au fost tăiați bani de la comisioanele bancare pentru plățile online, au fost tăiate sumele pentru service-ul sistemelor informatice.

Nu mai sunt bani nici pentru servicii de pază sau curățenie, servicii de arhivare, internet și nici nu vor mai putea fi plătite anunțurile obligatorii a fi publicate în Monitorul Oficial. S-a ajuns în situația să nu fie alocate fonduri nici pentru eliberarea unei banale chitanțe.

„Nu au ținut cont că până la aprobarea oricărui buget, funcționarea primăriei și a celorlalte instituții publice se face prin utilizarea unei cote de 1/12 din cheltuielile anului precedent. Nu au ținut cont că până la această dată s-au efectuat cheltuieli. Și avem situații paradoxale prin care nici măcar nu au aprobat în buget sumele deja cheltuite”, a spus primarul, cu referire la Ansamblul Folcloric Profesionist „Țara Vrancei”, Ateneul „Maior Gheorghe Pastia”, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Situația este critică la Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”, care nu are bani pentru cheltuielile de funcționare.

Mai mult, este pe minus cu 8.474 lei la cheltuieli materiale, de unde se plăteau facturile, materiale de curățenie, dezinfectanți, securitatea muncii, reparațiile la costume, încălțăminte dar și colaboratorii instituției.

Noi nu avem cum să ne mai desfășurăm activitatea”, a spusdirectorul Maria Murgoci.

Nici la Ateneul Popular nu mai pot fi efectuate niciun fel de cheltuieli pentru că instituția a ajuns deja pe minus. Va fi desființat Festivalul Internațional de Muzică Ușoară„Florentin Delmar”, vor fi oprite plățile pentru bursierii Pastia. Nu mai sunt bani pentru Corul Pastorala sau pentru cvartetul de la Ateneul Popular. Situația este dramatică și la clubul sportiv CSM Focșani 2007, care nu mai are bani suficienți pentru participarea în următorul sezon competițional.

După tăierile de buget și regularizarea cu cheltuielile făcute până acum, CSM a rămas cu 2,2 milioane lei, sumă insuficientă pentru înscrierea echipelor în noul sezon competițional. Fără bani nu pot fi încheiate noile contracte cu sportivii, iar echipele ar putea fi retrase din competiții. Este o decizie care afectează atât sporturile de echipă, dar și pe cele individuale, precum atletism – unde Claudia Prisecaru încearcă să intre în lotul pentru Olimpiadă, sau tenis – unde Maria Ciubotaru este componenta echipei naționale Under 16 a României, sau judo.

„Aceste echipe se vor desființa pentru că nu ai cu ce să le ții. Jucătorii vor pleca dacă nu ai cu ce să îi plătești”, a precizat purtătorul de cuvânt al clubului sportiv, Petrică Butuc.

Tăierile bugetare făcute de consilierii majorității pun în pericol și activitatea Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Focsani, care asigură eliberarea de cărți de identitate pentru locuitorii din Focșani și 20 de comune învecinate. Consilierii majorități nu au votat suma necesară pentru reabilitarea clădirilor din Grădina Publică care urmau să găzduiască instituția, care acum nu mai are unde să se mute.

„Dacă ne dă afară nu știu ce vom face, apelăm la Armată și punem cort pe stadion. Trebuie făcut noul sediu urgent”, a spus șeful Serviciului, Săndel Ghiuță.

Acesta a atras atenția că, dacă va fi închis Ateneul Popular, atunci nu mai este niciun spațiu pentru organizarea căsătoriilor, doar în Grădina Publică sau la sediul instituției.

Primarul Cristi Valentin Misăilă a acuzat ipocrizia consilierilorPNL și USR PLUS care au diminuat cu aproximativ 40% fondul de salarii, în condițiile în care nu au redus numărul de posturi. Aceasta în condițiile în care, a subliniat primarul municipiului, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, deși nu mai are atribuții, are un salariu de peste 20 mii lei. „Fondurile de salarii s-au constituit conform legii. Dar așa este când o șomeră de lux ajunge viceprimar cu un salariu de 20.800 brut – aproape 4.000 de euro. I-am luat toate atribuțiile, pentru că a dovedit incompetență crasă, refuzând să semneze documente. Dar știe să facă aprecieri asupra unor oameni care au experiență și au avut un cuvânt de spus în activitatea primăriei”, a spus primarul Misăilă.