Funcționarii care refuză, fără un motiv clar, emiterea autorizației de construire vor putea fi amendați cu până la 5.000 de lei

Sursa foto:bzi.ro
Sursa foto:bzi.ro

Amendarea drastică a funcționarilor care refuză nejustificat emiterea autorizației de construire sau a certificatului de urbanism este prevăzută într-un proiect de act normativ ce a primit recent votul decisiv al deputaților.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii este documentul ce conține prevederea și care mai are nevoie doar de semnătura șefului statului și de publicarea în Monitorul Oficial ca să se aplice.

Concret, după ce proiectul va intra în vigoare, funcționarii care nu emit, fără un motiv clar, anumite acte solicitate de cetățeni vor putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. Vorbim aici, mai exact, despre cei ce refuză nejustificat să emită autorizații de construire/desființare ori certificate de urbanism în termenul legal, potrivit avocatnet.ro.

Termenul de eliberare al documentelor este în prezent de 30 de zile, dar propunerea legislativă prevede, printre altele, și reducerea acestuia la jumătate în cazul certificatului de urbanism, însă nu și în cazul autorizației de construire/desființare.

Potrivit Legii nr. 50/1991, autorizația de construire este documentul ce permite ridicarea sau renovarea, în mod legal, a unei construcții și trebuie semnată de președintele consiliului județean sau de primar, dar și de arhitectul-șef sau de persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din localitatea în care se face solicitarea.

Autorizația de construire poate fi emisă doar după ce se plătesc niște taxe și se obține și un certificat de urbanism. Certificatul de urbanism este actul de informare prin care se face cunoscut regimul juridic, economic și tehnic al imobilului care urmează a fi renovat sau al terenului pe care urmează să se construiască, caracteristicile zonei în care se află imobilul sau terenul și cerințele urbanistice care urmează să fie îndeplinite.

În cazul în care autoritățile nu emit autorizația de construire sau certificatul de urbanism în termenul legal, cei ce sunt nevoiți să amâne începerea lucrărilor de construire pot face o sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții. Suplimentar, aceste persoane pot cere, dacă au fost prejudiciate din cauza întârzierii, despăgubiri în instanța de judecată.

Atenție! Prevederile propunerii legislative nu se aplică momentan. Acestea vor intra în vigoare după ce propunerea e promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.