Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan solicită implementarea unui plan de măsuri pentru prevenirea consumului de substanțe interzise de către copii și tineri

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a demarat o campanie pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, consumului de alcool și droguri de către copii și tineri, prin instituțiile publice cu competențe în asigurarea unui climat corespunzător de siguranță civică. La nivelul județului Vrancea, fenomenul consumului de substanțe interzise în rândul elevilor, tinerilor și adolescenților este în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea nedepășind media națională. Acest fenomen reprezintă o problemă reală, în urma monitorizărilor rezultând faptul că, în absolut toate liceele din județul Vrancea, se consumă substanțe psihoactive, vârsta consumului fiind într-o scădere îngrijoratoare, ajungând până la clasele primare (cel mai mic copil detectat că a consumat asemenea substanțe avand 9 ani). De asemenea, o reală problemă o constituie comercializarea de alcool și tutun minorilor de către anumite unități economice, fenomen greu de stopat din cauza sancțiunilor mici prevăzute de legislația în vigoare. Cluburile și discotecile, frecventate de tineri în vacanțe și weekend-uri, reprezintă mediul propice pentru debutul consumului de băuturi alcoolice sau substanțe interzise. Dezbaterile acestor aspecte, precum și pericolele la care se expun persoanele prin consumarea acestor substante, au avut loc joia trecută, pe 18 aprilie, în cadrul ședinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea. Au participat reprezentanți din partea Primăriei Focșani, Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate, Unității de Primiri Urgențe Focșani, Inspectoratului Școlar Județen Vrancea și Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.

Părinții sunt sfătuiți să fie mai atenți la felul în care copiii își petrec timpul liber, dar și la activitățile pe care aceștia le desfășoară în timpul și după orele de curs și să nu lase această sarcină doar în responsabilitatea cadrelor didactice. S-a constatat că majoritatea părinților sunt într-o stare de negare, neacceptând adevărul atunci când sunt înștiințați de organele competente că fiul/fiica lor a fost identificat/ă că a consumat sau comercializează substanțe interzise. Pe de altă parte, profesorii și directorii de școli nu fac cunoscute aceste incidente legate de consumul de substanțe interzise, din dorința de a proteja copiii și familiile acestora sau de a nu prejudicia reputația școlii. A fost apreciat util și necesar ca în cadrul orelor de dirigenție, în cadrul “Școlii Altfel” și a altor activități organizate în unitățile de învațământ, să se dezbată mai mult acest subiect și să fie prezentată părinților această realitate. În urma discuțiilor, s-a propus materializarea unui plan de acțiune, pentru a stopa acest fenomen și a proteja copiii de consecințele nocive, atât fizice, cât și psihice, ale substanțelor interzise, alcoolului și tutunului, care să cuprindă:

  1. propunere de modificare a legii nr. 61/1991, respectiv majorarea cuantumurilor amenzilor, precum şi majorarea perioadei de suspendare a activităţii localului public;
  2. achiziţionarea unui set complet pentru detectarea prezenţei substanţelor ori produselor stupefiante;
  3. organizarea unor acţiuni,pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale în baruri, cluburi, discoteci, săli de jocuri  și locuri de agrement; pentru identificarea persoanelor care conduc vehicule pe drumurile publice, în timp ce se află sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive și pentru prevenirea și combaterea absenteismului şcolar, a consumului de băuturi alcoolice de către elevi şi minori, în zona unităţilor de învățământ.