Președintele UNCJR, Marian Oprișan: ,,Votul uninominal îi responsabilizează pe președinții consiliilor județene”

Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, mulțumește Guvernului României pentru că susține cu adevărat reforma în administrația locală și a fost de acord cu cererea președinților consiliilor județene de a fi reintrodus votul uninominal. Prin aprobarea, în Ședința de Guvern de marți, 3 iunie 2019, a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr.215/2001 și a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, Guvernul României dă curs solicitării legitime a președinților consiliilor județene care au cerut ”alegerea președintelui consiliului județean prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”.

Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, președinții consiliilor județene se întorc la cetățeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, președinte de consiliu județean sau președinte al României – poate fi responsabilizat în fața celor care îl aleg! În acest moment un președinte de consiliu județean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii judeteni. Acest mod de a alege un președinte de consiliu judetean nu reprezintă, de fiecare dată, voința cetățenilor dintr-un județ. Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor județeni a fost dat ca urmare a unei înțelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate. Țin să multumesc Primului-Ministru Viorica Dăncilă, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dar și Ministerului Justiției pentru inițierea actului normativ aprobat”, susține Marian Oprișan, Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

La sfârșitul lunii mai, președinții consiliilor județene au hotărât, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a UNCJR susținerea alegerii președintelui prin vot uninominal și l-au mandatat pe Președintele UNCJR să facă toate demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii.

Știri despre: ,